Ви зараз переглядаєте Що таке вімельбухи, для чого вони та де їх знайти?

Що таке вімельбухи, для чого вони та де їх знайти?

Вімельбухами називаються книжки для дітей з мінімумом тексту і максимумом візуальної інформації. Іншими словами, вімельбухи – це книжки-розглядалки. Їхніми особливостями є те, що вони яскраві, мають мало тексту, насичені ілюстраціями, сюжет створюється при розгляданні малюнків.

Вони мають довгу історію: прабатьками вімельбухів вважають картини епохи Ренесансу художників Брейгеля та Босха.

Ці картини відрізняються величезною кількістю деталей.

Вімельбухи як книги з’явились значно пізніше – наприкінці 1960-х років і спочатку не мали окремої назви. Засновником жанру є німець Альфонс «Алі» Мітґуг, який страждав на дислексію. Можливо, саме тому створював книги, де без слів було зрозуміло сюжет. Алі Мітґуг створив 72 книги, які продавались мільйонними накладами та перекладені більше ніж 20 мовами світу.

Вімельбухи завойовували любов дітей та дорослих по свій планеті.

В Україні вімельбухи з’явились не так давно, лише на початку 2000-х років, але вже встигли знайти своїх поціновувачів серед дітей та дорослих.

Чим корисні вімельбухи?

Перш за все, книги-розглядалки чи книги-картинки допомагають розвивати мовлення, уяву, логіку та увагу дітей. Крім того, вони можуть мати завдання чи загадки.

Наприклад, знайти певного персонажа, порахувати кількість предметів чи знайти зображення одного кольору. Незважаючи на те, що ці книги не мають тексту, або мають зовсім мало, вони безкінечні та індивідуальні, адже кожен може придумати свою історію. В них не має єдиного сюжету. «Читання» вімельбухів нагадує гру і саме тому може стати чудовим способом проведення часу для усієї родини, а педагогам та психологам допомогти у визначенні розвитку дітей.

Як «читати» книги-картинки?

Все залежить від віку дитини. Для дитини до 1 року, яка концентрується на картинці та слухає розповідь дорослого, вімельбухи підходять для вивчення нових слів.

Для дітей від 1 року до 3-х вімельбухи можуть допомогти не лише вчити нові слова, виконувати завдання, вчити кольори чи величини, а й будувати прості логічні ланцюжки. Наприклад, почався дощ і всі дістали парасольки.

Діти будуть задавати багато уточнюючих запитань. Дорослі мають знайти в собі сили та відповідати на всі питання. Це допоможе дитині навчитися розуміти причинно-наслідкові зв’язки та підштовхне її інтерес до вивчення навколишнього світу.

Для 3-річок та старших вімельбухи можуть стати помічниками у вивченні цифр та фігур.

Крім того, «читання» вімельбухів чудово розвивають розмовну навичку. В цьому віці варто звернути увагу на емоції. Потрібно навчити дитину описувати емоції героїв книги, погоду чи природні явища. Опис має збільшуватись, вже дорослі мають запитувати, а дитина придумувати свої історії та відповідати на питання.

Де знайти вімельбухи в Кропивницькому?

В Україні вімельбухи вже не є якоюсь диковинкою та друкуються багатьма видавництвами, тому їх можна знайти в усіх книжкових магазинах і навіть супермаркетах. Проте це великоформатні, яскраві з високою поліграфічною якістю книги, й ціна їх висока. А для користувачів бібліотеки вімельбухи – безкоштовні. І ось деякі з них:

«Літня книга» Ротраут Сузанна Бернер

«Літня книга» входить до серії вімельбухів «Містечко», але читати її можна і окремо. Автор – німецька художниця, яка проілюструвала більше 80 книг та має безліч нагод і премій, не просто показує читачеві різноманітних персонажів – вона розповідає їхні історії. Книга практично без тексту – але для читання! Єдиний текст в книзі – вивіски. Щоб прочитати сюжет слід зібрати його, як пазл, уважно розглядаючи картинки та стежачи за головними героями. В цій книзі знаходиться купа прихованих таємниць і сюрпризів, які дитина буде із задоволенням шукати та розгадувати. Особливість: книга повністю з картону.

«Рахують усі» Крістін Рушіфте

У 2019 році книжка була відзначена Премією з літератури для дітей та молоді Північної Ради, а також увійшла до короткого списку лауреатів найпрестижнішої норвезької літературної Премії Браґі та Міжнародного конкурсу ілюстраторів 2019. «Рахують усі» – помічник у навчанні дитини рахувати. Відкривши книгу, ти бачиш високоякісну яскраву поліграфію, що точно зацікавить дитину. Тут знайдеться чимало великих і маленьких секретиків і загадок, які можна розгадати лише добре придивившись. Особливість: книга розрахована на дітей від 3-х років, має завдання.

«Лінія часу. Візуальна історія світу» Петер Гюс

Візуалізація зародження та розвитку світу в хронологічній послідовності з коротким описом та неймовірними малюнками Петера Гюса. Переглянувши вімельбух, ти дізнаєшся про зародження планети, динозаврів, перших людей, життя в стародавні та середньовічні часи і далі-далі аж до 2010-х років. Особливість: книга розрахована на дорослих дітей, крім того, буде неймовірно цікавою й для дорослих.

«Як це працює? Тварини» Нікола Кухарська

Це не вімельбух в класичному його розумінні, а книга з його елементами. Як для вімельбуха, то тут забагато тексту, але малюнки! Вони дуже детально промальовані, крім цього, дотепні та мають прикольні наукові факти. Книга незвична і дуже цікава. У ній розкривається багато таємниць про домашніх тварин і про тих, що мешкають на фермі, у парку чи лісі. Тут можна знайти різноманітні цікавинки про їхні звички, особливості поведінки, внутрішньої будови й навіть мислення! Особливості: не зовсім вімельбух, але захопить своїм гумором і дітей, і дорослих.

«Легенди замків України. Шукай. Мандруй. Фотографуй» Катерина Дем’янчук, Юлія Ясінська

Вімельбух для маленьких дослідників нашої країни. На кожному розвороті зображено один з замків або фортеця (Хортиця, замок Паланок, Підгорецький замок, Хотин, Кам’янець-Подільська фортеця, Батуринська цитадель, Берегвар, замок Люборта, Аккерманська фортеця, Олесько та Свірж), розповідається коротка легенда та завдання для захопливого квесту, а на останньому розвороті є спеціальні місця для ваших особистих фото. Особливості: книга повністю з картону, має короткий опис та завдання, а головне – одна з небагатьох вімельбухів про Україну!

«Подорож до дивовижного світу тварин» Брендан Кірні

Прочитавши цю книгу ти точно захочеш поїхати в навколосвітню подорож! Вімельбух перенесе в будь-який куточок планети: тундру, тайгу, африканську савану, тайгу, гарячі джерела, мангровий ліс, льодовики Антарктиди і навіть до великого бар’єрного рифу. Крім того, книга захопливо розповість про дивовижних тварин, рекорди світу тварин, познайомить з різними середовищами існування та їхніми унікальними мешканцями. Особливості: вімельбух з елементами енциклопедії, розрахований на дітей 3-8 років (але й батьки від неї не зможуть відірватись), має досить багато тексту та завдання.

Завітайте до бібліотеки, ставайте нашими читачами та за допомогою вімельбухів розвивайте своїх дітей!

Наталія Гапіченко,
головна бібліотекарка
сектору обмінних фондів

Залишити відповідь