Ви зараз переглядаєте Як зловити веселку?

Як зловити веселку?

Неймовірна виставка фотосвітлин «Ловець веселок» відкрилася у провідній книгозбірні Кропивницького та області.

На ній представлені 25 робіт відомого криворізького митця, члена Національної спілки фотохудожників України В’ячеслава Білоуса.

Ці роботи митець зробив протягом 20 років. Обрати з тисяч світлин два десятки допомогли кропивницькі фотографи Сергій Лесів та Сергій Гусарченко.

В’ячеслав захоплюється фотографією з дитинства. Фотограф за освітою, він має власну студію в Кривому Розі. Але, як сам зізнається, заробляє на фотографії, щоб займатися фотографією. Людьми, які, за власним визнанням В’ячеслава, підштовхнули його до творчості, є такі відомі у світі фотографії особистості, як Олена Мартинюк, Сергій Завальнюк та Володимир Оглоблін.

Себе В’ячеслав називає романтиком і каже, що як художник спілкується зі світом за допомогою картин, так фотограф — за допомогою світлин. Власні фотомитець свідомо не підписує, адже вважає, що глядач вигадає назву, включившись в такий спосіб у творчий процес.

Своїми враженнями від побаченого поділилися відомі кропивницькі фотомитці.

«Подій такого рівня в місті повинно проходити набагато більше. Дякувати бібліотеці за виставку, але хотілося б і в інших залах — музейних чи галерейних — бачити щось виставково-творче. Враження: атмосферно, професійно. В мене є власний критерій рівня фотографії чи картини: бажання чи небажання поспілкуватися з автором після перегляду робіт. Мені цікаво поспілкуватися з колегою», – розповів Олександр Майоров.

«Дуже професійно. Як кажуть фотомитці, на вищому рівні. Мало побачити. Треба зняти, врахувавши «фізичну недосконалість» камери. Вдивіться, вловіть нюанси, відчуйте, наприклад, цей туман або гру кольору і світла. Я розумію, що це зроблено від душі. Виставку повинні побачити якомога більше людей», – висловився Ігор Філіпенко.

«Це Майстер з великої літери. Я знаю його дуже давно. Одна з найголовніших рис – він бачить і вміє це подати. Передає своє бачення світу глядачу», – зазначив Олександр Шулешко.

Організатор виставки Сергій Лесів сподівається, що бібліотека стане місцем відновлення публічного спілкування кропивницьких фотографів.

2011 року обласна організація Національної спілки фотохудожників України, фотоклуб «КОЛАЖ», Міжрегіональне творче об’єднання фотомитців та обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського започаткували проєкт «Моя квітуча Україна».

В рамках проєкту демонструвалися виставки «Моя квітуча Україна»: «Київ», «Гуцулія», «Одеса», «Запоріжжя»,  «Поділля», «Харків у перспективі часу», «Сумський калейдоскоп», «Чернівецькі мотиви» і, звісно, «Kіровоградщина».

Відвідувачі нашої книгозбірні протягом року переглянули  1105 робіт 215 авторів, з яких понад 100 є членами Національної спілки фотохудожників України та лауреатами численних міжнародних фестивалів і конкурсів.

Переглянути світлини можна за посиланням https://old.library.kr.ua/exibit/photoproject.html

Виставка «Ловець веселок» працюватиме протягом місяця.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь