Ви зараз переглядаєте Україна в боротьбі за європейське майбутнє

Україна в боротьбі за європейське майбутнє

До Дня Гідності та Свободи у відділі краєзнавства бібліотеки Чижевського відбулася лекція «Україна в боротьбі за європейське майбутнє» з якою виступив історик, в.о. директора Регіонального центру наукових досліджень з історії України – Артем Безшкуренко. Почути розповідь про надважливі події в історії України прийшли студенти аграрного фахового коледжу та учні 32-ї школи.

10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не тільки України, а й усього світу починається новий етап і що події, які відбуватимуться наступні три місяці, – це перший крок на шляху до геополітичних змін. Продовженням цих подій була боротьба українського народу, що велася не за матеріальні блага чи владу, а духовні цінності – Гідність і Свободу.

Національна ідея України почала гартуватися на майданах наприкінці ХХ століття. Вона зазвучала під час студентської Революції на граніті, утвердилася під час Помаранчевої революції 2004 року. А на Майдані 2013-2014 років набула такої міці, що змогла кинути виклик росії, яка уявляє себе новою імперією.

Як зазначив історик, з кожним Майданом в нашій країні ставало все більше громадян, які розуміли важливість таких цінностей, як Свобода та Гідність. Наша національна ідея – ідея Гідності та Свободи, яка здатна об’єднати націю, мобілізувати на боротьбу та надихнути на перемогу – заради сьогодення та заради майбутнього.

Запровадження Дня Гідності та Свободи на державному рівні є свідченням визнання важливості цих цінностей як наріжних для українського суспільства.

Запис лекції можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/rMUnpoA7yHQ

Залишити відповідь