Ви зараз переглядаєте Основний закон – єдиний і для кожного свій

Основний закон – єдиний і для кожного свій

28 червня Україна відзначає День Конституції. Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції, і вже другий рік поспіль Україна святкує його в умовах воєнного стану.

З нагоди відзначення Дня Конституції України у відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського відбулося засідання круглого столу «Україна. Державність. Конституція» за участі викладачів Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Інни Вівсяної, Олександра Ковалькова, Оксани Бабак, Олега Марченка, істориків-науковців Регіонального центру наукових досліджень з історії України Сергія Мілютіна, Артема Безшкуренка та курсантів Донецького університету внутрішніх справ.

Учасники засідання визначили історичні аспекти появи перших конституцій у світі й відслідкували шлях від конституції Пилипа Орлика, «конституційної мрії» Миколи Костомарова, Георгія Андрузького, Михайла Драгоманова до сучасної Конституції України.

Науковці наголосили, що Конституція – це система загальнообов’язкових норм, що мають вищу юридичну силу і регулюють основи відносин між людиною і суспільством, з одного боку, і державою, з іншого, а також засади організації самої держави та її відносин зі світовим співтовариством. Цей Закон в сучасному світі є невід’ємним атрибутом держави, ознакою її суверенності. Конституція – явище історичне, адже вона постійно розвивається і вдосконалюється.

На завершення круглого столу всі учасники висловили свою думку, чим для кожного є Конституція України.

Залишити відповідь