Ви зараз переглядаєте Царина тиші, подарована художником

Царина тиші, подарована художником

У відділі мистецтва бібліотеки Чижевського триває виставка живопису відомого кропивницького митця, члена Національної спілки художників України Валерія Давидова «Царина тиші».

Майстер відомий далеко за межами нашого міста, області та України. Як зазначила завідувачка мистецьким відділом Світлана Ушакова, Валерій Давидов – «людина, яка всотала в себе всю історію світового мистецтва з єдиною метою — опанувати і віддати людям, тому що живопис — це особливе мистецтво, яке передає всі почуття митця».

Експозиція робіт Валерія Давидова, її тематика та назва не випадково відкрилася в бібліотеці. За словами митця, в нелегке сьогодення жахіть, які усі ми зараз переживаємо, він взяв собі за мету повернути усіх нас до вічного, до мистецтва, яке «і заспокоює душу, і радує наші серця, і повертає нас у стан рівноваги, повертає любов до життя».

«Життєстверджуюча тема теплого літа привела мене до думки, що в ці часи лихоліття потрібно зробити виставку, на яку людина могла прийти і відпочити душею», – зазначив Валерій Давидов.

На картинах – наша українська земля: будівля колишнього кавалерійського училища та Козачій острів у Кропивницькому, краєвиди Помічної, Плетеного Ташлику, Вільшанки, Аджамки, Попельнастого, мальовничі куточки Чугуїва та Одеси, річки Сіверський Донець і Тилігул, а також ландшафти Крима.

В одному з інтерв’ю місцевій пресі Валерій Давидов зазначив, що живопис – це своєрідне послання до майбутніх поколінь, що передає особливу атмосферу епохи. А він, митець, намагається так писати, щоб люди могли побачити у всій принадності те, що було багато років тому. І з цим не можливо не погодитись, адже художники, особливо пейзажисти, певною мірою пишуть літопис нашого життя, фіксують навколишній світ, природу, ландшафт такими, якими вони вже ніколи не будуть.

Валерій Давидов, як і багато інших пейзажистів, працює у реалістичному стилі, відображаючи досконалу красу природи. Здавалося, в наш час доступності фотокамер і суцільної аматорської фотографії реалізм в образотворчому мистецтві винен був би втратити свої позиції. Але цього не відбувається. Бо завдяки майстерності художника, що переносить на полотно навколишній світ, краса природи на картині так би мовити акумулюється та акцентується. Художній погляд захоплює і надихає. А ще змушує замислитися над власним ставленням до природи, яка оточує нас, до того місця, де ми живемо, і до того впливу, який усі ми разом, людство, чинимо на планету.

Валерій Давидов сподівається, що після нашої перемоги прийде час реанімувати ідею створення мистецького проєкту «Кіровоградщина очима художників».

Експозиція працюватиме протягом місяця у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь