Ви зараз переглядаєте Інформаційна платформа з питань праці: як попередити виробничий травматизм взимку

Інформаційна платформа з питань праці: як попередити виробничий травматизм взимку

Темі попередження отримання травм на роботі взимку присвятила нову зустріч у рамках освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці» начальниця відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері управління Держпраці в Кіровоградській області Ірина Чирва.

Нагадаємо, що проєкт цього року був започаткований бібліотекою Чижевського спільно з обласним управлінням Держпраці.

Звісно, люди отримують травми і влітку, але зимою їх набагато більше. Чому? Через низку таких факторів, як:

  • низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина, туман, сильний вітер);
  • слизька поверхня доріг та тротуарів;
  • недостатня освітленість території, робочих місць, проходів і проїздів в темну пору доби;
  • падіння бурульок, льодових наростів чи крижаних брил;
  • недотримання правил користування електронагрівальними приладами та відкритим полум’ям.

Вони можуть привезти до:

  • переохолодження чи обмороження тіла працівника, охолодження та зволоження елементів предметів, обладнання, поверхонь, матеріалів тощо;
  • травмування внаслідок падіння, ДТП;
  • травмування частин тіла, руйнування об’єктів;
  • опіків, задухи угарним газом.

Ірина Чирва навела приклад: у грудні минулого року в Україні травмувалися 6121 осіб, трохи менше в листопаді та жовтні. Теж стосується і смертельних випадків. Їх у грудні було 653, листопаді – 543, жовтні – 421. До цих трагічних подій призвели передусім ДТП, падіння і погіршення стану здоров’я.

«Чому це відбувається? Через не проведені медогляди, коли працівника допустили до роботи без перевірки, яка б показала, чи може він за станом здоров’я виконувати ті чи інші роботи», – наголосила фахівчиня, говорячи про погіршення стану здоров’я.

Статистика по галузям на Кіровоградщині вказує, що найбільше травмуються робітники соціально-культурної сфери, гірничорудної та харчової промисловості. Травматизм зі смертельним наслідком найчастіше фіксується в автомобільній та металургійній галузі, а також у сільському господарстві.

За 10 місяців 2021 року в Кіровоградській області сталися 62 випадки отримання травм на роботі, проти 83 за відповідний період минулого року. Причиною половини нещасних випадків стало падіння під час пересування, падіння з висоти, падіння в колодязь, яму тощо.

Щоб дізнатись про організаційні, технічні, психофізичні чи техногенні причини нещасних випадків, вимоги нормативно-правових актів, колективні та індивідуальні засоби захисту, знаки безпеки, вимоги до роботи транспортних засобів в осінньо-зимовий період та багато іншого, треба перейти на бібліотечну сторінку в You-Tube за посиланням.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь