Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: що робити з емоціями?

Батьківський клуб: що робити з емоціями?

Уже досить тривалий час всі українці живуть у стані постійного стресу і невизначеності. Новини про трагедії і перемоги, які додають людям неспокою чи приносять радість, підвищують амплітуду коливань настрою. Наші емоції послідовно змінюють одна одну, тому їх важливо проживати і відпускати, аби залишатися в ресурсі.

На цю актуальну у нинішній час тему емоцій і почуттів говорили на черговому засіданні Батьківського клубу. Психолог Олександр Зінов’єв розповів учасникам про відмінності цих двох психологічних станів, про їх особливості та види.

Пан Олександр зазначив, що емоції роблять життя людини різноманітним і цікавим, але в той же час вони забирають багато нашої енергії. Завдяки емоціям ми можемо розуміти один одного, оцінювати ситуацію, приймати вірні рішення та захищатися від небезпеки.

В реальному житті багато хто з нас не звик давати волю емоціям. Нам в процесі виховання забороняли відчувати їх: хлопчики не плачуть, дівчатка не зляться. І в результаті цих заборон людина не дозволяє собі відчувати, проживати емоції або навпаки не вміє керувати ними. Процес пригнічення власних емоцій виснажує психічну енергію, знижує життєстійкість особистості, здатність бути щасливим. Тому кожному з нас необхідно вчитись керувати власним емоційним станом. Для того, щоб відпустити емоцію спочатку потрібно прийняти її і прожити.

Часто подавлені емоції залишаються в тілі, і люди навіть не підозрюють про це. Та чим більше стримуємо – більше накопичуємо, тож зростає ризик вибуху. 

Всі наші емоції важливі. Вони виконують певну необхідну функцію, сигналізують нам, що відбувається всередині або зовні нас та куди нам рухатися. Позитивні емоції мотивують нас обирати кроки для задоволення наших потреб чи бажань. Негативні – мотивують уникати того, що загрожує нам, захищати себе та віддалятися від того, що нам не потрібно.

Здатність відслідковувати свої емоції – ключ до розуміння себе, а правильне їх проживання – шлях до здорового і щасливого життя.

Засідання клубу проведено у межах проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з Благодійним фондом «Безпечне майбутнє».

Залишити відповідь