Ви зараз переглядаєте Орел на поясі скіфа та гербі Кіровоградщини

Орел на поясі скіфа та гербі Кіровоградщини

У бібліотеці Чижевського відбулась нова зустріч з відомим кропивницьким археологом Миколою Тупчієнком. Цього разу науковець зацікавив такою деталлю обладунків скіфського воїна як пояс. Отже лекція була присвячена скіфським набірним поясам, їх функції та семантиці.

Скіфський воїн мав пояс, з яким ніколи не розлучався. Саме на поясі, крім зброї, скіф носив найнеобхідніші речі: точильний камінь, чашу, гребінь. Крім функцій додаткового обладунку та давньої портупеї, цей атрибут кочівника служив свого роду різновидом погон, оскільки свідчив про знатність і заслуги воїна.

Вчені припускають, що набірні пояси із зображеннями грифонів, орлів і левів виготовлялися спеціально для поховального обряду. Незначна їх кількість може мати двояке пояснення: особливим соціальним статусом їх власників, або ж тим, що прості портупейні пояси без накладок, які були обов’язковим атрибутом вбрання скіфів, в тому числі й поховального, могли прикрашатися зображенням означених тварин у вигляді шкіряної аплікації або дерев’яних накладок, які не збереглись.

До складу поясного набору входили золоті бляхи. У кургані біля села Берестняги Черкаської області було знайдено 12 бронзових литих блях. Бляхи мали вигляд левів, орлів та грифонів.

Грифон – фантастична істота, що символізувала панування над двома сферами буття: землею (лев) і повітрям (орел). Поєднання двох тварин вказує на те, що грифон в уяві скіфів уособлював сонце, силу, пильність та відвагу. Крім того, міфічні грифони в стародавній Скіфії, що існувала на території степової та лісостепової зон України з VІІІ ст. до н.е. по ІІІ ст. н.е., допомагали зберігати накопичені скарби.

Микола Петрович нагадав, що на гербі нашої області, затвердженому 29 липня 1998 року, зображений золотий скіфський орел. Найдавнішим відомим державним утворенням, до якого входили землі сучасної Кіровоградщини, була саме Скіфія.

Орел вважається символом мужності та великодушності, проникливості та справедливості, сили і влади. У дохристиянських уявленнях він співвідноситься з небом і сонцем, а у християнській символіці орел передає ідею вічності праведного життя. В обох випадках знак орла – емблема духовності. Золотий орел Кіровоградщини символізує рідну землю, спадковість від минулих поколінь, духовне відродження нащадків.

«Хочеться вірити в те, – на завершення розмови акцентував Микола Петрович, – що відкриття археологів гідно оцінять нащадки та вбережуть золоті артефакти від подальшого знищення».

Традиційно, учасники заходу, переглянули книжкову виставку і поділились думками в спілкуванні з археологом.

Запис заходу можна переглянути на бібліотечній сторінці YouTube.

Залишити відповідь