Ви зараз переглядаєте Згадуємо. Пам’ятаємо…

Згадуємо. Пам’ятаємо…

30 вересня 2023 року історику, педагогу, краєзнавцю, патріоту України та великому другу обласної книгозбірні Сергію Шевченко мало б виповнитися 65 років. Його багаторічна повсякденна науково-просвітницька діяльність була спрямована на збереження й пропаганду культурного надбання нашого краю, вивчення та пропагування української історії, популяризацію й примноження національної культурної спадщини.

Сергій Іванович Шевченко народився 30 вересня 1958 року в селі Водяному Добровеличківського району в родині спеціалістів сільського господарства. Невдовзі родина переїхала до Павлівки Світловодського району. Ще у шкільні роки у Сергія зародився інтерес до історії, згодом він переріс у любов до цієї науки. Вона й привела Сергія Шевченка на історичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. 1981 року він отримав кваліфікацію історика-архівіста та викладача історії і суспільствознавства й повернувся до рідного краю.

Почав архівістом Світловодського держміськархіву, а за кілька місяців очолив його. Ще через два роки був переведений до Кіровограда на посаду директора обласного державного архіву. Головну архівну установу області він очолював до 1991 року, але вже з 1986 почав за сумісництвом викладати на історичному факультеті місцевого педінституту. Закінчив аспірантуру Інституту української археології та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України, в 1997 році захистив кандидатську дисертацію. Працював доцентом кафедри всесвітньої історії. Є автором понад 200 наукових праць з краєзнавства, архівознавства, історіографії тощо.

Сергій Шевченко став членом редколегій «Книги пам’яті» та «Зводу пам`яток історії та культури», його обрали заступником голови правління обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців та головою обласної топонімічної комісії, він керував історико-краєзнавчою секцією обласного відділення Малої академії наук України. Така різнобічна діяльність Сергія Шевченка та велика кількість публікацій з питань краєзнавства стали приводом для висунення його на здобуття премії імені Володимира Ястребова.

Після 1996 року Сергій Шевченко значно примножив свої здобутки в розвитку краєзнавства в області. Він – автор цілої низки книг та брошур не лише з історії краю, а й з методики організації пошукової краєзнавчої, етнографічної роботи, музеєзнавства тощо.

В останні роки вийшли його дослідження «На пограниччі культур: Кіровоградщина – Польща в літературних зв’язках (ХIХ – поч. ХХI ст.)», «Історія Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (1964-1999 рр.)», «Українська доля Нової Сербії: Історичні нариси з минулого Кіровоградщини», «Лицарі українського степу: 70-річчю Кіровоградської області присвячується», «Павлівка. Село в історії Наддніпрянщини: історичний нарис», «Alma mater єлисаветградських гімназисток», «Вершники на Інгулі», «Старі стіни: Єлисаветградська громадська жіноча гімназія 1860-1920 рр.», «Шульгини: інгульська сторінка», «Центральноукраїнський архів» та інші.

Окрім премії імені Ястребова плідна праця Сергія Шевченка відзначена також нагородами інституту удосконалення вчителів, обласної державної адміністрації та обласної ради, міської ради, він лауреат Долинської районної краєзнавчої премії імені Івана Проценка.

29 вересня 2015 року після довготривалої хвороби завершилося земне життя кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Сергія Івановича Шевченка.

Залишити відповідь