Ви зараз переглядаєте Розширена рада директорів бібліотек області

Розширена рада директорів бібліотек області

30 травня 2022 року відбулось засідання розширеної ради директорів обласних бібліотек за участі директорів публічних бібліотек територіальних громад області, які стали учасниками за допомогою Zoom-платформи. Загалом приєднались 53 учасники з 30 територіальних громад.

Під час засідання директорка ОУНБ ім. Д.І. Чижевського Валентина Животовська, яка є керівницею проєкту, надала інформацію про реалізацію проєкту «Жіноче лідерство як ресурс успішного розвитку громади» за фінансової підтримки Уряду Канади в рамках проєкт Українського Жіночого Фонду «Голос жінок і лідерство – Україна». За її повідомленням проєкт відбувся успішно. Усі заплановані заходи були проведені вчасно, якісно і мали успіх та велике практичне значення.

Оксана Ткаченко, інформаційна менеджерка проєкту, надала основну статистичну інформацію за проєктом, де зазначила, що відвідано 14 територіальних громад, проведено 56 інформаційних сесій для жінок з медіаграмотності, електронного урядування, критичного мислення, жіночого лідерства, у яких взяли участь 360 осіб.

В рамках інформаційного супроводу розроблено буклети із вищезазначених тем накладом 10 тис. прим. Ці буклети розповсюджено серед місцевих громад. Загалом інформаційними бенефіціарами проєкту стали 20 тис. жінок області. Єлизавета Літвінова розповіла про найцікавіші інформаційні сесії, перші кроки з організації у публічних бібліотеках інформаційних хабів правової тематики та навела приклади їхньої діяльності.

Другим питанням ради стало інформування бібліотек області щодо основних проблем роботи з книжковими бібліотечними фондами в сучасних умовах. Це – актуалізація бібліотечних фондів у зв’язку з агресією російської федерації. Валентина Животовська поінформувала учасників про діяльність Ради з питань розвитку бібліотечної справи при Міністерстві культури та інформаційної політики України (МКІП), яка працюватиме над пропозиціями та механізмом вилучення пропагандистської літератури з бібліотечних фондів та її заміщення якісною україномовною літературою й книгами українських видавництв.

Оксана Ткаченко зазначила, що Міністерство культури та інформаційної політики України розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України, де подається перелік книг, авторів, видавництв для опрацювання в першу чергу. Бібліотеки мають їх уважно вивчити та підійти виважено до оптимізації своїх фондів.

Третє питання розгляду розширеної ради директорів стосувалось організації літнього відпочинку дітей в бібліотеках. Директор бібліотеки Валентина Животовська, звернула увагу працівників бібліотек на якісну та цікаву організацію культурного дозвілля й розвитку дітей влітку, на рекомендації, які запропонували обласні бібліотеки публічним бібліотекам територіальних громад області.

Залишити відповідь