Ви зараз переглядаєте Зустріч у РОМАНському форматі

Зустріч у РОМАНському форматі

Гумористично-ліричний tеa-time «кРОМАНьйонці» відбувся в обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Пародії, скоромовки, каламбури, театральні байки звучали у виконанні трьох відомих у Кропивницькому Романів – письменника і журналіста Романа Любарського, економіста і педагога Романа Яковенко та актора і режисера Романа Бутовського.

Тож тренувати артикуляційний апарат чи виправляти дефекти мови рекомендуємо за скоромовками Романа Любарського. Наприклад, правильно вимовляти звуки «п» та «х» допоможе скоромовка «Нехлюйство полохливих холопів вихлюпнулось з хліва на Хвалинськ», а «р» і «т» – «Ретельний Терентій натрапив на Трампа, теревенив, теревенив, та й отетерів».

Згідно безтлумачному словнику Романа Яковенко, багаття – це місце позбавлення волі для особливо багатих, взуття – жорстокий обман, висновок – онук, головоломка – трепанація, днище – довгий день, жульєн – авантюрист.

І за його ж переприслів’ям, від кохання до ненависті – один брак, краще синиця в руках, ніж ноги в цементі, а після Дракули кулаками не машуть.

Наполегливо рекомендуємо також вивчити правила порожнього руху, якщо, звісно, ви не є співробітником органів державного управління, крупним бізнесменом чи його родичем.

Гості tеa-time не залишилися лише глядачами виступів гумористів. Вони взяли участь у конкурсі, серед завдань якого було впізнати на світлинах, хто з маленьких Ромчиків – Любарський, Яковенко та Бутовський. А також придумати дотепний підпис до фото. Переможці отримали квиток на прем’єру Сучасного Театру Сатири «Мама, adios!» та видання Романа Любарського та Романа Яковенко.

До речі, свій виступ гумористи, за традицією, приурочили до одного з одинадцяти днів ангела, що святкуються кожного року, – це був день мученика Романа Парійського, а водночас День самопізнання, що дуже символічно.

За словами автора проєкту Романа Любарського, гумористично-ліричні tеa-time – це змога показати публіці, що вміє кожен з них окремо й усі разом. Роман Яковенко додав: для нього такі зустрічі – можливість побачити живих людей без масок.

Лариса Семенова,
соціокультурний відділ
ОУНБ ім. Д. Чижевського.

Цей запис має один коментар

Залишити відповідь