Ви зараз переглядаєте Просто – про складне. Ресурси впевненості: трансформації

Просто – про складне. Ресурси впевненості: трансформації

Книгу з такою назвою я б ніколи не читала: «впевненість» у мене є, аж занадто, «трансформації» – це щось незрозуміле… А дарма! Оскільки мені дали цю книгу на рецензування, я мимоволі її вдумливо прочитала. Книга «Ресурси впевненості» відкрила цілий світ усередині мене – без перебільшення.

Автор – Андрій Фоменко – пише, що ця книжка орієнтована в першу чергу на військових та волонтерів, має допомогти їм справитися зі стресами. Я – не військовий і не волонтер, проте книжка мені реально допомогла. Я краще зрозуміла себе, навчилася робити вправи на саморегуляцію, медитувати. Перше враження про цю книжку – просто про складне.

«Ви зовсім не зобов’язані погоджуватись із усім написаним далі, – пише автор. – Щось може викликати у вас здивування, згоду, а щось може дратувати. Це нормально». Трансформація – це, за Андрієм Фоменко, «перетворення наявних можливостей у новий досвід». Ми живемо у часі змін – кожен із нас осмислює це на свій лад. Наш організм хоче жити – понад усе. Приміром, погіршення зору може бути компенсоване загостренням слуху. Після сильного потрясіння те саме і робить наша психіка – підлаштовується. А от, щоб підлаштуватися саме так, як ми того бажаємо, й написана книга «Ресурси впевненості: трансформації».

Я виконувала ВСІ вправи: навіть дурні та дратівливі. Й саме це дало мені можливість краще зрозуміти себе. Наприклад, я ніколи нікого не прошу про підтримку. Мені здавалося, що це властивість характеру. А от і ні! Андрій Фоменко пояснив, і я йому повірила… Я ще й медитувала – при чому з першого разу. Медитація – це взагалі те, на що, мені здавалася, у мене клепки бракує. З 90-х років я пробувала медитувати, й все, що в мене виходило, це тільки невдоволення собою і відчуття втраченого часу. А тут – півгодини: і піднесення, легкість, відчуття що ти можеш зробити, що завгодно. Андрій Фоменко має неперевершену властивість говорити просто про складне: «Надмірне очікування від цієї методики не дають шансів на результативність. Тим паче, що медитація оповита кіношними штампами і міфами, які хибно перетворюють її із практичних інструментів у “вихід в Нарнію”». І жодних посилань на східних цілителів, просто приклади з практики.

Текст для медитації я використовувала той самий, який психологи Центру ресоціалізації військових «Коловорот» застосовують у практиці роботи з ветеранами. Андрій Фоменко з 2014 року працює з військовими, ветеранами і членами їхніх сімей. Саме тому, працюючи з самими різними людьми протягом десяти років, у нього і накопичилося стільки прикладів з практики. І саме цим цінна книга «Ресурси впевненості: трансформації». Ви, наприклад, знали, що медитувати можна із відкритими очами? Іноді у людей, які чогось сильно злякалися, заплющені очі можуть викликати страх, або їм просто буде некомфортно сидіти наосліп…

Презентація книги-інтерактиву для роботи зі стресом та його фізичними і психологічними проявами Андрія Фоменка «Ресурси впевненості: трансформації» відбулася в рамках відзначення 125-річного ювілею Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Захід можна подивитись за посиланням.

Ольга Степанова,
спеціально для ОУНБ імені Дмитра Чижевського

Залишити відповідь