Ви зараз переглядаєте Подорож у минуле з народною листівкою

Подорож у минуле з народною листівкою

У відділі краєзнавства обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського відкрилася фотовиставка ретро-листівок «Подорож у минуле». Колекція належить відомому кропивницькому філокартисту Юрію Тютюшкіну.

До уваги гостей представлені понад 200 саморобних, так званих безцензурних народних листівок, датованих 40-60-ми роками минулого століття.

Тематика листівок була досить різноманітною: від поздоровлень з днем народження до привітань з весіллям чи з народженням дитини. Створювалися листівки і гумористичного змісту з використанням карикатур та дружніх шаржів. Користувалися попитом також листівки з портретами відомих вітчизняних та зарубіжних кіноакторів і кадрами з популярних трофейних фільмів. Зворушливими були листівки із зображенням гарненьких малюків та привітаннями татусям і матусям. Не обминули фотографи флору і фауну, створивши цілу серію карток з симпатичними тваринами, птахами та квітами. З кримського узбережжя та Кавказу відпочивальники привозили або надсилали додому народні листівки з краєвидами і привітами з теплих країв.

Випуск і розповсюдження народної листівки тривав до початку 1960-х років. У цей час країна вже оговталася після страшної війни, налагодивши випуск поштових карток різноманітної тематики, які витіснили прояви народної творчості та кмітливості.

Нині безцензурна листівка стала вже рідкісною і побачити її можна тільки в сімейних альбомах представників старшого покоління або у зібраннях колекціонерів.

Запрошуємо усіх охочих до перегляду виставки «Подорож у минуле», яка експонуватиметься протягом місяця у відділі краєзнавства головної книгозбірні області.

Залишити відповідь