Ви зараз переглядаєте Коли з неба падає каміння

Коли з неба падає каміння

З нагоди відзначення 125-річного ювілею бібліотеки Чижевського відбулась зустріч з театрознавицею, керівником проєкту «Art Therapy Force» Світланою Баженовою.

Цікавою і змістовною була розмова про мистецькі видання Харкова під час війни «Коли з неба падає каміння».

Світлана презентувала чудові сучасні книги – «Антологія 24», «Драма панорама 2023» та дитяче видання «Жираф Монс. Харківська історія воєнної весни».

Перша книга – збірка текстів, які було відібрано в ультракороткий термін і що являють собою одну з перших спроб мистецького переосмислення реакції українського суспільства на повномасштабне вторгнення росії. Тут представлені твори 23 авторів – від початківців до досвідчених драматургів. Кожен з них через війну отримав новий досвід буття. І ось ці болісні знання втілено у слові та зафіксовано на сторінках даної антології.

До другої збірки увійшли тексти-переможці національних та міжнародних драматургічних конкурсів 2023 року: «Драма.UA», «Тиждень актуальної п’єси», «Aurora» (Польща) та «Reboot Festival» (Велика Британія). Тож антологія представляє своєрідну топову десятку п’єс, що пройшли фахову експертизу і були відзначені як найкращі. Збірка включає тексти таких українських сучасних авторів, як Катерина Пенькова, Олена Кудаєва, Оксана Савченко, Оксана Гриценко, Андрій Бондаренко, Ігор Носовський, Артур Сумароков, Анна Галас та інші. Більшість творів публікується вперше, але частина з них уже має успішну історію сценічних читань та постановок на національних та зарубіжних сценах.

Усі тексти антологій поєднує тема російсько-української війни, в обставинах якої розкриваються особисті трагедії персонажів. Книги є своєрідним свідченням тих подій, що переживає Україна і одночасно художньою рефлексією війни.

Мистецтво під час війни особливе. Тим паче у прифронтовому місті. Каміння з неба тут зазвичай падає до оголошення повітряної тривоги. Але в понівеченому, утім незламному Харкові працюють театри і видаються книги.

Світлана Баженова – менеджерка культурних проєктів. Народилася і все життя прожила в Харкові, її знають і поважають у місцевій культурній спільноті. За кілька місяців війни вона змогла знайти серед жахіття імпульс до розвитку. Коли вся увага світу прикута до нашої країни, вона пропонує використати цей момент як можливість заявити про свою ідентичність у світі сучасного мистецтва.

Учасники заходу мали чудову нагоду для спілкування з харків’янкою і відкриття для себе нових імен сучасної української літератури.

Відео зустрічі можна переглянути за посиланням.

Залишити відповідь