Ви зараз переглядаєте Україна очима Wiki

Україна очима Wiki

Фотовиставка «Пам’ятки України» відкрилася у відділі мистецтв головної книгозбірні Кропивницького та області. На ній представлені 57 найкращих світлин фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки 2019», а також спецномінацій «Єврейська спадщина» та «Млин». Чудовим додатком до виставки світлин стали яскраві фоліанти, що розповідають про архітектурні пам’ятки, історико-культурні заповідники та міста України.

Міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування статей вільної енциклопедії стартував 2010 року в Нідерландах. За час його проведення учасники завантажили понад 2,6 мільйона фотографій, за що Книга рекордів Гіннеса визнала проєкт найбільшим фотоконкурсом в світі.

Українська частина міжнародного фотоконкурсу проводиться громадською організацією «Вікімедіа Україна». Її представники сподіваються, що щорічне проведення конкурсу «Вікі любить пам’ятки» не тільки дозволить зібрати велику кількість фотографій пам’яток, але й допоможе українцям пізнати забуті сторінки рідного краю і спонукатиме змінити ставлення до багатьох з них.

Міжнародний проєкт представила членкиня правління Фонду «Вікімедіа», адміністраторка Вікіпедії українською та членкиня ГО «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків. За її словами, цінність світлин полягає перш за все в тому, що вони надають можливість ілюструвати статті Вікіпедії. А вони, в свою чергу, викликатимуть у людей бажання дізнатися більше.

Як зізналася модератора виставки Марина Чала, переможниця конкурсу «Вікіпедія для школи», провести цю акцію вона вважала за потрібне через те, що Кіровоградщина майже не представлена у «Вікі любить пам’ятки»: «Завантажуються світлини, але здебільшого однотипні, знімаються одні й ті ж будівлі, пам’ятки з одного і того ж ракурсу. А важливо, щоб, по-перше, було якомога більше фото, а по-друге, якісніших.

Втім, головне – це фіксація об’єктів тут і зараз. Наприклад, в пам’ятках міста є палац імені Жовтня, який зруйнували багато років тому. Зараз віднайти фото з тією пам’яткою архітектури дуже важко, між тим в цій будівлі перші вистави давав Кропивницький».

Вона зазначила важливість того, щоб Кіровоградщина була представлена саме в категорії вільних зображень, тому «ця виставка не тільки про фотомистецтво, а й про повагу до роботи інших, до авторського права, до пам’яток, до нашої спадщини, один до одного».

За словами відомого кропивницького фотомайстра Олександра Майорова, подивившись світлини, він відчув бажання побачити всю ту красу на власні очі.

«Я хочу взяти участь у конкурсі, а завдяки тренінгу (його у наших друзів –Гончаренко Центрі – проводила сьогодні пані Наталія Тимків, – авт.) зрозумів, як це можна зробити», – розповів Олександр Майоров.

До 30 вересня в усіх бажаючих ще є шанс показати унікальність історико-культурних об’єктів Кіровоградщини. А надихнутися на участь у конкурсі допоможе фотовиставка «Пам’ятки України», яка працюватиме у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського до 1 жовтня.

Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь