Ви зараз переглядаєте In memoriam Андрія Надєждіна

In memoriam Андрія Надєждіна

19 жовтня 2022 року відійшов у інші світи член Національної спілки художників України, заслужений художник України, мистецтвознавець, науковець, музейник, проєктант, ілюстратор книг Андрій Михайлович Надєждін. Він був яскравою особистістю, людиною-оркестром, достойним представником мистецької родини Надєждіних.

Андрій Михайлович працював в напрямку авангардного мистецтва, був представником українського романтичного символізму нової хвилі.

Починаючи з 1986 року брав участь у багатьох всеукраїнських, регіональних та міжнародних виставках, серед яких «Українське малярство» (Канада), «Бабин Яр. Київ — Єрусалим», «Українське мистецтво в американській перспективі» (США).

Він автор проєктів художнього оформлення музеїв обласних управлінь МВС та СБУ, археологічного музею Центральноукраїнського педагогічного університету імені Володимира Винниченка, педагогічного музею Кіровоградської області, народного музею визволення Кіровоградщини, відділу природи обласного краєзнавчого музею та ін.

Як мистецтвознавець багато публікувався в місцевих та всеукраїнських періодичних виданнях, в журналах «Образотворче мистецтво», «Українська культура», «Музеї України», «Артанія», газетах «Культура і життя», «Український музей» та ін.

Андрій Михайлович активно займався ілюструванням літературних творів українських та зарубіжних письменників. Автор і упорядник краєзнавчих та мистецьких альбомів. Ініціатор та співавтор культурно-мистецьких проєктів «Канівська феєрія», «Метаморфози живопису», «Музика українського вертепу».

Картини Андрія Надєждіна зберігаються у багатьох художніх музеях України, у приватних колекціях.

Лауреат обласних премій: в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна (2008, 2010, 2019), краєзнавчої імені Володимира Ястребова (2015).

У 2013 році за вагомий особистий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність Андрію Надєждіну було присвоєно почесне звання «Заслужений художник України».

Знаного художника з бібліотекою імені Дмитра Чижевського поєднувала багаторічна плідна співпраця. Він брав участь у багатьох мистецьких проєктах, серед яких підготовка диску «Єлисаветградський абрис Якова Паученка» та каталогу робіт художника Григорія Гнатюка, участь у художній виставці «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів». Автопортрет Андрія Надєждіна вразив відому мистецтвознавицю Олену Гуренко, яка написала про нього ось що:

«За ідеєю автора Художник, це той Велет духовної сили, що циклопічним оком пронизує світ Буття та стоїть на межі протистояння Добра і Зла. Символікою антропоморфних маскаронів автор виражає міцність, витривалість митця, його силу, що подарована йому етнічними предками.

Обираючи свій шлях, митець виходить на стежину мистецького прозріння. Вона у нього бездоганно біла і веде до стрижневої вертикалі, символічної основи твору. Вертикаль з давнини у свідомості людства – усталений у мистецтві знак Висоти. Вона спрямовує служіння митця до тієї універсальної краси, яка врятує світ, зведе у небуття усі перешкоди в духовному зростанні людства і відчинить двері у світ гармонії життя».

Адміністрація та колектив обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського висловлює співчуття народному художнику України Михайлу Володимировичу Надєждіну, Оксані Надєждіній-Журавель, друзям та колегам Андрія Михайловича Надєждіна. Будемо пам’ятати цю талановиту і світлу людину.

Залишити відповідь

Андрій Надєждін

Автопортрет. Наодинці з собою

Андрій Михайлович Надєждін (19.06.1963 р. н., село Верхня Хортиця, нині – район міста Запоріжжя) – живописець, графік, мистецтвознавець.

Член Національної спілки художників України з 1990 року. Заслужений художник України (2013).

Навчався у Кіровоградській дитячій художній школі, обласній студії підготовки художників-оформлювачів.

Закінчив факультет художнього оформлення Дніпропетровського державного художнього училища імені Євгена Вучетича (1986) та факультет історії і теорії образотворчого мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (Київ, 2000).

Працював художником-оформлювачем Кіровоградського обласного театру ляльок (1981-1982), у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду України (1986-1990).

З 1991 по 2009 рік викладав у Кіровоградській дитячій художній школі імені Олександра Осмьоркіна.

З 1995 року працює провідним науковим співробітником художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна Кропивницького.

Учасник міжнародних, республіканських, обласних виставок. Має персональні виставки.

Автор проєктів художнього оформлення музеїв обласних управлінь МВС та СБУ, археологічного музею ЦДПУ імені Володимира Винниченка, педагогічного музею Кіровоградської області, народного музею визволення Кіровоградщини.

Художник-оформлювач літературних творів українських та зарубіжних письменників.

Автор і упорядник краєзнавчих та мистецьких альбомів.

Ініціатор та автор культурно-мистецьких проєктів: «Канівська феєрія», «Метаморфози живопису», «Музика українського вертепу».

Картини Андрія Надєждіна зберігаються у багатьох художніх музеях України, у приватних колекціях.

Лауреат обласних премій: в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна (2008, 2010, 2019), краєзнавчої імені Володимира Ястребова (2015).

Надєждін Андрій
Вечір скидає маски
Автопортрет
2017
Полотно, олія
65х80