Ви зараз переглядаєте Металевий ажур старого міста

Металевий ажур старого міста

Відділ краєзнавства обласної книгозбірні імені Дмитра Чижевського зібрав поціновувачів архітектури на презентацію нової книги відомого журналіста і краєзнавця-дослідника Володимира Поліщука «Металевий ажур старого міста».

Це чергова книга краєзнавчого проєкту «Архітектурне обличчя міста». Видання присвячене металевим архітектурним елементам, які колись прикрашали будинки та обійстя єлисаветградців. Це піддашки над вхідними дверима, балконні огородження та парапети на даху, віконні решітки та брами, колони та флюгери, створені талановитими та умілими ковалями.

Краєзнавець розповів про майстерні, які діяли в Єлисаветграді та виготовляли металеві вироби. Так, з довідкового видання «Єлисаветград» за 1888 рік, дізнаємося, що станом на початок січня 1887 року у нашому місті було 18 ковалів-майстрів, 15 підмайстрів та 27 учнів ковалів. У майстерні Ш. Гольдреєра, яка знаходилася по Петрівській вулиці (тепер Шевченка) у міському будинку, виготовляли решітки, балконні загородження та дашки над вхідними дверима будинків.

На жаль, чимало з цих металевих архітектурних елементів не збереглися. Найбільшого руйнування вони зазнали в останні десятиріччя. Але завдяки старим світлинам, які дбайливо зібрали наші місцеві колекціонери Юрій Тютюшкін, Олександр Єгурнов та інші, ми маємо можливість все це побачити. В книзі є і чимало власних фото автора. Наше місто дiйсно має чудове архітектурне обличчя і добре, що ми маємо змогу ним милуватися i пишатися.

Книгу «Металевий ажур старого міста» можна буде почитати, завітавши до відділу краєзнавства книгозбірні, або на бібліотечному сайті у розділі «Цифрова бібліотека».

Залишити відповідь