Ви зараз переглядаєте Місто Марії

Місто Марії

Бібліотека Чижевського запрошує кропивничан та гостей міста на документальну виставку «Маріуполь 86».

Вона представлена в рамках проєкту «Маріуполь – культурна деокупація». Експозиція розповідає про 86 днів оборони міста Марії та його страшної облоги і складається з чотирьох розділів: «Азовсталь», місто, діти та захисники.

«Маріуполь став свідченням сили українського духу, символом потужності національного опору та форпостом, який дозволив затримати просування військ агресора і страшною ціною вибороти час, що був життєво важливим для української армії. Запекла боротьба тривала від 24 лютого до 20 травня 2022 року», – зазначила на відкритті виставки завідувачка відділом мистецтв Світлана Ушакова.

Документальну хроніку презентувала куратор центру «ЯМаріуполь. Кропивницький» Олена Прохорова. За її словами, світлини збирала Маріупольська міська рада, аби показати те, що було до вторгнення росії та після. На банерах, окрім світлин, скріни листування мешканців міста, завдяки яким світ спостерігав за подіями під час блокади Маріуполя російськими військами.

«Ми намагаємось донести до людей правду про Маріуполь. Розповісти про ті події, які відбувалися. Не так багато залишилось світлин, тому, що під час фільтрації все видаляли. Ці зображення унікальні», – акцентувала пані Олена.

Студент Донецького державного університету внутрішніх справ Дмитро Дехтяр поділився історією про свого батька, військовополоненого і захисника «Азовсталі».

Світлини, презентовані на виставці, є доказом незламності, стійкості і відваги українців, які протистоять злу, руйнуванню та брехні. Ця документальна хроніка дуже важлива і на часі, адже вона наочно демонструє свідчення таких злочинів, на які здатні тиранія та рашизм. А ще вона доказ того, що ми ніколи не забудемо, що втратили і як боролись за свою землю.

Запрошуємо до перегляду. Виставка експонується в холі 3-го поверху бібліотеки Чижевського.

Залишити відповідь