Ви зараз переглядаєте Маріуполь. Кривава історія міста Богородиці

Маріуполь. Кривава історія міста Богородиці

Відкрити цей фотоальбом і залишитись байдужим неможливо. Його світлини печуть у серці, а сльози мимоволі навертаються на очі. Він – історія міста Богородиці, столиці еллінізму в Україні, міста зі стальним серцем. Так, це фотокнига про Маріуполь.

В її основі – світлини відомих маріупольських фотографів, які в своїх роботах розповідали про життя процвітаючого європейського міста, що динамічно розвивається, з його національним колоритом і неповторною красою. Зафіксували його варварське знищення «асвабадітєлями» та склали літопис самовідданої боротьби героїв «Азовсталі».

Фотографічний альбом бібліотеці Чижевського передав в дар добрий друг книгозбірні, відомий український фотохудожник Олександр Водолазський від імені фотографів Маріуполя з побажаннями миру і процвітання.

«Ці світлини повинні побачити якомога більше людей. Ворог знищив тисячі українських міст, містечок і сіл, від яких залишились лише назви на мапі. Кривава історія міста Богородиці – цьому трагічне підтвердження, – зазначила директорка ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентина Животовська. – Але нашу пам’ять їм не знищити, як і нашу впевненість в перемозі.

Мене особливо вразили два моменти. Світлини Олени Сугак. На одній, до лютневій, старовинний будинок, чия історія почалася 1898 року, на другій – те, що від нього залишилось після повномасштабного вторгнення. А також портрети героїв “Азовсталі” нещодавно звільненого з російського полону воїна-фотографа Дмитра Козацького “Ореста”. Його фотографії облетіли усі провідні ЗМІ, і світ дізнався, що немає такої сили, яка б смогла зламати українців.

Я запрошую кропивничан і гостей обласного центру до бібліотеки обов’язково подивитися альбом».

Фотоісторію Маріуполя бібліотеці передав відомий кропивницький фотомитець Олександр Шулешко.

Запрошуємо до відділу мистецтв книгозбірні.

Залишити відповідь