Ви зараз переглядаєте У Чижевського показали історію краю у листівках

У Чижевського показали історію краю у листівках

10 січня 2024 року наша область святкувала свій 85-річний ювілей. І саме в цей день в рамках урочистостей в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбулася творча зустріч зі знаними у Кропивницькому краєзнавцями Володимиром Поліщуком і Юрієм Тютюшкіним. На рахунку цих ентузіастів велика кількість просвітницьких проєктів та книг, об’єднаних рубрикою «Архітектурне обличчя нашого міста», що висвітлюють цікаві сторінки історії міста Кропивницького.

У рамках заходу Володимир Поліщук презентував нову електронну книгу «Листівки з видами нашого міста». Розповів, як вона створювалася, які набори листовних карток випускалися в Україні в період з початку 1950-х по кінець 1980-х років, назвав прізвища київських та кіровоградських фотохудожників, серед яких знаний на терені краю Іван Корзун та киянин Ігор Кропивницький, онук Марка Лукича Кропивницького.

Юрій Тютюшкін у своєму виступі озвучив ідею створення виставки саморобних листівок, які у повоєнний період (1945-1955) були дуже популярними. Це своєрідні колажі з фотографій та побажань, розфарбованих кольоровою тушшю.

Прикрасою заходу стали виставки «Історія області у дзеркалі книги» та «Листівки і конверти з видами нашого міста».

Перша виставка складається з великої добірки книг, присвячених Кіровоградській області та її розвитку протягом майже століття.

На другій виставці представлені набори листовних карток часів СРСР, які були використані при створенні електронної книги та набори листівок «Моя Кіровоградщина. Ландшафти», «На сонячній долоні Кіровоградщини», «Мандруючи Кіровоградщиною», «Край мій – Кіровоградщина», «Скарби Кіровоградщини», «Місто Кропивницький. Побачити і захопитись…», «Легенди нашого міста», що побачили світ вже у незалежній Україні.

Завершився захід активним спілкуванням аудиторії з Володимиром Поліщуком та Юрієм Тютюшкіним, які відповіли на численні запитання.

Залишити відповідь