Ви зараз переглядаєте Бути медіаграмотним – вимога сучасності

Бути медіаграмотним – вимога сучасності

Бібліотекарі Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського долучилися до навчального курсу для прийомних батьків та батьків-вихователів від Кіровоградського обласного центру соціальних служб. Навчання передбачало дводенний тренінг з медіаграмотності.

В перший день фахівчиня Інтернет-центру Світлана Волкова провела онлайн-зустріч «Критичне мислення, або Чому необхідно бути медіаграмотним».

Під час тренінгу учасники дізналися, чому сучасній людини необхідні навички критичного мислення, як вони допомагають не потонути в інформаційному потоці, не піддаватися маніпуляціям, швидко орієнтуватися у ситуації та правильно діяти, як навчають брати на себе відповідальність та шукати нові шляхи вирішення проблем.

Тренерка розповіла батькам, що критичне мислення потрібно розвивати з раннього дитинства, даючи дітям можливість приймати самостійні рішення, давати власну оцінку того, що відбувається навколо. Такий тип мислення дозволить дітям глибше пізнавати світ, легше адаптуватися до умов сучасності, формувати та відстоювати власну думку та підкріплювати її чіткими аргументами.

Виконуючи вправи, слухачі розібрали на практиці підходи і методи розвитку критичного мислення. Вони допоможуть дітям навчитися відрізняти правду від брехні незалежно від того, стосується це їх чи ні. Це вміння буде в нагоді протягом усього життя і захистить від помилок.

Учасникам була рекомендована навчальна платформа EdEra для перевірки навиків критичного мислення за допомогою тестувань та перелік курсів щодо поглибленого вивчення матеріалу з даної теми.

На другий день навчання завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Наталя Андрійченко під час онлайн-тренінгу «Медійна та інформаційна грамотність. Цифрова грамотність» ознайомила учасників з перевагами послуг і сервісів у сфері усиновлення, які можна отримати в е-форматі. Онлайн-послуги полегшують подання і перевірку необхідних документів для людей, які бажають усиновити дитину. Тому необхідно бути досвідченим у цифровому середовищі – мати знання, уміння та навички, які необхідні для безпечного та ефективного використання новітніх технологій та ресурсів Інтернету. Прийомні батьки та батьки-вихователі навчилися створювати особистий електронний підпис, замовляти довідки і витяги, а також дізнались, що підвищувати рівень цифрової грамотності можна за новим сучасним форматом – переглядаючи освітні серіали, шукаючи інформацію з питань батьківства на різноманітних електронних ресурсах та використовуючи мобільний застосунок «Дія».

Залишити відповідь