Ви зараз переглядаєте Іван Кожедуб в небі над Кіровоградщиною

Іван Кожедуб в небі над Кіровоградщиною

Розповіддю про бої легендарного льотчика Івана Кожедуба в небі над Кіровоградщиною розпочався цього року цикл відеолекцій «Історія нашого краю в історіях» провідного наукового співробітника обласного Державного архіву Кіровоградської області, кандидата історичних наук Вадима Колєчкіна.

Вони є складовою спільного історико-просвітницького проєкту «Відомі і невідомі факти з історії Центральноукраїнського регіону» обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського та Державного архіву Кіровоградської області.

Як розповів Вадим Колєчкін, вперше Іван Кожедуб піднявся у повітря у 17-річному віці під час навчання в аероклубі. Закінчив Чугуївське училище винищувачів. Наприкінці 1942-го отримав призначення до 240-го винищувального авіаційного полку 302-ї винищувальної авіаційної дивізії. До початку Курської битви у складі полку молодший лейтенант Іван Кожедуб виконав 28 бойових вильотів супроводу штурмовиків та бомбардувальників, розвідки та захисту наземних військ. Першу перемогу Іван Микитович здобув 6 липня 1943 року, збивши пікіруючий бомбардувальник Ю-87 над лінією фронту. За це льотчику присвоїли першу бойову нагороду – орден Червоного Прапору.

Наприкінці вересня 1943-го війська Степового фронту, якому підпорядковувалася 5-та повітряна армія, до складу якого входила 302-а авіаційна дивізія 4-го винищувального авіаційного корпусу, розпочали форсування Дніпра від Новогеоргіївська Кіровоградської області до села Мишурін Ріг на Дніпропетровщині. Важливим завданням для радянських винищувачів ставав захист переправ через Дніпро.

За бої над переправою та плацдармом, в яких Кожедуб довів свій бойовий рахунок до 20 збитих ворожих літаків його представлили до звання Героя Радянського Союзу. Тобто свою першу «Золоту Зірку» льотчик отримав під час боїв над Кіровоградщиною.

Як ескадрилья 240-го винищувального полку, якою командував старший лейтенант Іван Кожедуб, знищувала ворожі літаки в небі над Злинкою та Малою Вискою, можна дізнатись, подивившись «Історію нашого краю в історіях» Вадима Колєчкіна на бібліотечній сторінці у YouTube за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=hv9504zty1s .

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь