Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: говоримо про гігієну та пубертат

Батьківський клуб: говоримо про гігієну та пубертат

У відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбулось засідання Батьківського клубу, присвячене гігієнічним основам статевого виховання.

На ньому обговорили періоди статевого дозрівання дівчаток та хлопчиків, звернули увагу на особливості інтимної гігієни та питання уникнення ризиків для них, як майбутніх мам і тат. У пубертатний період зміни, що відбуваються з дітьми, можуть їх турбувати, викликати почуття сорому або зайвої сором’язливості. Тому дуже важливо дати дитині зрозуміти, що з будь-якими скаргами на самопочуття і занепокоєння з приводу самопочуття вона може звернутися саме до батьків.

Як зазначила лікар-гінеколог Варвара Пшіник, навички слідкувати за чистотою тіла прищеплюються з дитинства, проте у підлітковому віці, коли процес статевого дозрівання багаторазово прискорюється, батькам варто приділити особливу увагу питанням гігієни. Про деякі очевидні для дорослих речі дітям, можливо, доведеться почути вперше. Підліткам краще дізнатися про це саме від батьків аби не потрапити в незручну ситуацію і відчувати себе більш впевненим і привабливим.

Також пані Варвара порадила батькам уважніше спостерігати за поведінкою та самопочуттям дітей. Адже своєчасно помічені відхилення набагато легше піддаються корекції, ніж запущені випадки. Дуже важливо прищеплювати дитині відповідальне ставлення до власного здоров’я, формувати звичку до періодичних профілактичних візитів до лікаря.

«Кожен має навчитися захищати життя і здоров’я своє та майбутніх дітей», – констатувала лікарка.

Засідання клубу проведено у межах проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з Благодійним фондом «Безпечне майбутнє».

Залишити відповідь