Ви зараз переглядаєте Імпресії та медитації Володимира Базилевського

Імпресії та медитації Володимира Базилевського

В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбулася неординарна літературна подія – презентація книги лауреата Шевченківської премії, одного з найяскравіших представників сучасного українського літературного процесу, відомого поета, перекладача, літературного критика і літературознавця, уродженця Кіровоградщини Володимира Базилевського «Інстинкт істини. Імпресії та медитації».

Володимир Базилевський написав чимало книг у різних жанрах: проза, документалістика, публіцистика, поезія: «Поклик простору» (1977), «Допоки музика звучить» (1982), «Чуття землі небесне» (1983), «Труди і дні» (1984), «Вибране» (1987), «Колодязь» (1988), «Вертеп» (1992), «Вокзальна площа» (1995), «Украдене небо» (1999), «Віварій» (2004), «Крик зайця» (2004), «Читання попелу» (2007), «І зав’язь дум, і вільний лет пера» (1990), «Лук Одісеїв» (2005), «Холодний душ історії» (2008), «Шляхами вітру» (2011), «Тепер і тут: трикнижжя» (2012), «Замах на Бога» (2014), «Лук і Ліра» (2016), «Евтерпа в снігах» (2020), «У садах Вернадського й Шардена» (2021), «Талант і талан» (2021) та інших.

За свою працю автор відзначений численними преміями, нагородами. Володимир Базилевський – лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1996, за книгу «Вертеп»), літературних премій: імені Ю. Яновського (1972, за поему «Пора перельоту»); імені П. Тичини (1990, за книгу «Колодязь»); «Березоль» (2002, за цикл критичних мініатюр «Імпресії та медитації»); В. Свідзінського (2004, за видані однією книгою поетичні збірки «Віварій» і «Кінець навцігації»); Є. Плужника (2006, за книгу «Крик зайця»); літературно-мистецької премії імені П. Куліша (2012), літературної премії імені Івана Багряного; імені Євгена Маланюка (2019, за ряд статей у літературному часописі «Вежа»).

«Інстинкт істини. Імпресії та медитації» – своєрідний щоденник письменника, енциклопедія думки, підсумок його літературної творчості. Книга побачила світ за підтримки народного депутата України Богдана Торохтія та за сприяння депутатів Кіровоградської обласної ради, зокрема – першого заступника голови обласної ради Юрія Семенюка та Олександра Голованя, а також журналіста і письменника – Валерія М’ятовича.

«Тішуся з того, що долучився до видання книги нашого видатного земляка, – зауважив Богдан Торохтій. – Книга унікальна, а головне – потрібна не тільки для розуміння літератури і літературного процесу, творів окремих авторів, а й того, що відбувалося й відбувається в нашій країні. Оцінки Володимира Олександровича справедливі, хоч часто і дуже різкі, зокрема – і про владу. Але ж для того й працює письменник, щоб говорити людям правду. Ту правду, без якої суспільство не може рухатися вперед, без якої не можна побудувати справедливу державу».

Володимир Базилевський приєднався до презентації телефоном із Києва і відповів на запитання модератора презентації Валерія М’ятовича.

«Історія з книгою драматична, але зі щасливим кінцем, – зауважує Володимир Базилевський. – Цю книжку я писав впродовж десятиліть. В її основі лежить мій читацький щоденник, переорієнтований із записів «про все» у записи про літературу, філософію, історію, культуру, політику. Про непростий шлях цієї праці до читача я розповідаю у вступному слові «Інстинкту істини». Пропоновані записи – вільне ширяння у безмірі читацького неба. Співпричетність до безлічі літературних фактів. Перекидання містків між епохами і культурами. Перегукування імен через моря й ріки часу. Зіткнення сьогоднішнього з учорашнім. Намагання дати назву не названому. Бо записати – означає осмислити».

За словами Богдана Торохтія (який мав із письменником декілька зустрічей), кожне спілкування з Володимиром Базилевським залишає глибокий слід у свідомості, спонукає до переосмислення і глибшого розуміння багатьох «усталених» істин, процесів та подій. Він сприятиме тому, щоб книга нашого земляка Володимира Базилевського «Інстинкт істини. Імпресії та медитації» була безкоштовно передана до бібліотек Кіровоградщини.

«Висновок, який щоразу напрошувався: Володимир Олександрович – один з найінтелектуальніших наших сучасників, непересічний філософ і патріот своєї країни, – підкреслив народний депутат. – Значення праці «Інстинкт істини. Імпресії та медитації» важко переоцінити. До неї звертатимуться письменники, науковці, політики, студенти, небайдужі до долі країни українці… Шкода, що Шевченківська премія не вручається одному автору двічі».

Залишити відповідь