Ви зараз переглядаєте Голоси й відголоски війни в українському фольклорі

Голоси й відголоски війни в українському фольклорі

До Дня Незалежності України в холі Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського відбулася презентація віртуальної виставки Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського «Голоси й відголоски війни в українському фольклорі». Автор виставки – відомий фольклорист, науковий співробітник музею Олександр Терещенко.

Цього святкового дня у відкритті виставки взяли участь директорка бібліотеки Валентина Животовська, завідувачка відділом мистецтв Світлана Ушакова, керівниця студентського фольклорного ансамблю Кропивницького музичного фахового коледжу Наталя Терещенко, викладачка коледжу Олена Ієвська, студент Тимофій Канарян. Модератором заходу виступив Олександр Полячок.

На виставці були представлені пісні військової тематики в аудіозаписах з Центральної України та інших регіонів України, проведені аналогії з нинішньої війною проти росії.

Кількість пісень у нашому фольклорі величезна: історичні, козацькі, рекрутські, солдатські, стрілецькі, повстанські – стройові й маршові, драматичні, трагічні, ліричні й навіть сатиричні. Пісні-оповідання й пісні-молитви. Пісні-надгробки й пісні-роздуми. І чи не кожному поколінню українців упродовж чотирьох останніх століть історія давала черговий суворий привід творити нові й нові пісні.

Сюжети пісень про легендарних героїв знані по всій Україні. Понад Дніпром співали про Байду, Сагайдачного та Нечая. У Карпатах на Верховині – про опришків, зокрема про їхнього ватажка Олексу Довбуша. Автору цієї виставки Сергію Терещенку поталанило 2003 року записати уривок «довбушевої пісні» в селі Космач на Івано-Франківщині.

Історичні пісні представлено на виставці атвором з інтригуючим для кропивничан початком «В одно врем’я під Єлисаветом много орлів ізліталось» – про одібрання вольностей запорозьких. Її слова надруковані в збірці «Героїчний епос українського народу».

Пісні про долю України асоціюються передусім з творчістю Тараса Шевченка, він надихався народною поезією і багато його віршів стали народними піснями. Одну з таких, записану Ніною Керімовою в с. Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області, прослухали учасники заходу. У її основі – рядки з вірша «Тарасова ніч».

Найбільш знаною лемківською піснею воєнної тематики останніми роками стала «Пливе кача по Тисині», яка у виконанні «Піккардійської Терції» звучить як високий народний реквієм.

На завершення віртуальної подорожі гості бібліотеки прослухали записи пісень від гурту «Гуляйгород», який складається з молодих кропивницьких фольклористів. Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року вони розмістили в YouTube чимало солдатських та рекрутських пісень у своєму виконанні.

Символічним фіналом виставки стала пісня «Зародились ми великої родини». У давнину періодичне колективне повторення магічних текстів вважалось запорукою продовження життя, а сьогодні ці пісні є нашою спадщиною, що об’єднує минуле й майбутнє. Слава Україні!

Залишити відповідь