Ви зараз переглядаєте Академія здоров’я: які віруси циркулюють на Кіровоградщині

Академія здоров’я: які віруси циркулюють на Кіровоградщині

В рамках проєкту «Академія здоров’я», що вже третій рік спільно реалізують бібліотека Чижевського та Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, відбулася лекція-консультація головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук.

В заході взяли участь медичні сестри шкіл, вчителі, службовці та пересічні громадяни Кропивницького й Знам’янки.

Мова йшла про епідемічну ситуацію з грипу, ГРВІ та Covid-19. Серед питань були такі: хто входить до групи епідемічного ризику, чим відрізняється ГРВІ від грипу, як цього епідсезону проходить кампанія вакцинації проти грипу, що являє собою новий штам коронавірусу OmicronXBB.1.5, як хворіють на Covid-19 діти Кіровоградщини та інші.

Більш детально Надія Оперчук розповіла про вакцинування від Covid-19, імунізацію, доступні на сьогодні вакцини та інтервали між щепленнями. Так, станом на 27 січня в області проведено більше 777 тисяч щеплень, у тому числі 6 тис. 133 дітям та підліткам. За останню добу по області було щеплено 138 осіб. Вагітним жінкам зроблено 133 щеплення.

Надія Оперчук ґрунтовно розповіла про вакцинацію проти коронавірусу дітей віком від 5 до 11 років. Зокрема, курс щеплення передбачає введення двох доз. Другу дозу рекомендується вводити через три тижні після першої.

На лекції йшлося про поєднання вакцин проти Covid-19 та сезонного грипу. Ці щеплення дозволено робити в один день у дві різні ділянки тіла. Вакцинація проводиться тільки здоровим дітям та дорослим.

«Прості речі рятують життя. Захист кожного – це справа кожного», – зазначила Надія Оперчук та закликала дотримуватися маскового режиму, протиепідемічних, дезінфекційних заходів, вакцинуватись, щоб захистити себе та дітей від коронавірусу.

Залишити відповідь