Ви зараз переглядаєте Етнограф, фольклорист, поет

Етнограф, фольклорист, поет

До дня народження Павла Чубинського – українського етнографа, фольклориста, поета, автора слів гімну України, в бібліотеці Чижевського відбулась зустріч з етнологами та істориками міста.

Доля відвела Павлу Платоновичу Чубинському коротке, але дуже насичене плідною працею життя. Він відзначався рідкісно широким діапазоном наукових зацікавлень, надзвичайно багато зробивши не лише як етнограф і фольклорист, але й як економіст, статист, мовознавець, демограф, бібліограф, правознавець, соціолог. Його етнографічні і фольклористичні дослідження донині слугують важливим підґрунтям розвитку вітчизняної наукової думки. Тож слова видатного українського етнографа, музеєзнавця, археолога Федіра Вовка істинно звучать і в сьогоденні: «Слід, що його залишив він в етнографії, заслуги його такі великі, що їх вистачило б і на декількох професіональних вчених».

Очолювана Чубинським експедиція в Південно-Західний край для етнографічних та статистичних досліджень стала підґрунтям для створення масштабнішого наукового дослідження, опублікованого у 1872–1879 роках. Блискуче проведення експедиції зробило ім’я Чубинського відомим і авторитетним в офіційних наукових колах і дозволило йому домогтися від царського уряду створення Київського південно-західного відділу Імператорського російського географічного товариства.

Українська педагогиня, письменниця, літературознавиця та громадська діячка Софія Русова, яка особисто знала Чубинського, згадувала про нього так: «Високий, чорнявий, із чорними очима, з густими бровами, низьким гучним голосом, із владними рухами, високим чолом, тип організатора, що добре знає, що організує, уміє володіти людьми і провадить свою справу через перешкоди. Ні постійні переслідування уряду, ні заслання до Архангельської губернії не змогли охолодити його відданості Україні. Він так хотів у ті глухі часи виявити всю багату індивідуальність її народу, всю красу її фольклору!»

В фондах бібліотеки є колекція наукових видань Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського. Серед цих книг і репринтне видання «Праці етнографічно-статистичної експедиції в Західно-Руський край» Павла Чубинського. В історії української культури ця робота стала явищем величезної ваги. Вона показала світові яскраві зразки вияву вроджених якостей духу українців, величну простоту, безпосередність і водночас глибоку емоційність, естетичну натхненність, силу поетичного чуття, яскравість барв народної поезії та пісні – те головне, що відрізняє український народ серед інших слов’янських народів.

Втім основні події і заходи щодо вшанування постаті видатного сина українського народу відбулись вже після здобуття Україною незалежності. Твори Чубинського тривалий час були заборонені, хоча ними щедро послуговувалося безліч радянських науковців без посилань на автора. Так, у 1994 році в селі Чубинське було засновано ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Хутір Чубинського», у 2001-му в Борисполі було встановлено пам’ятник, у 2009 році Нацбанк України випустив ювілейну монету номіналом 2 гривні «Павло Чубинський», його ім’я носять школа та Академія мистецтв.

На завершення зустрічі учасники могли переглянути книжкову виставку, присвячену творчості Павла Чубинського, і продовжити діалог з етнологами у вільному спілкуванні.

Запис заходу можна подивитись на бібліотечному YouTube-каналі за посиланням.

Залишити відповідь