Ви зараз переглядаєте Дивосвіт Надії Падурської

Дивосвіт Надії Падурської

Ми всі живемо за лекалами країни, якої вже немає 30 років. Проте продовжуємо давати звання людям і колективам – народний чи заслужений, самодіяльний чи академічний. Визначаємо в такий спосіб статус в соціальній ієрархії. Маркуємо їхні заслуги перед нами. Та чи визначає це насправді творчу особистість як митця? Звісно, ні.

А ось це – так: «Якщо хтось відпочине душею дивлячись на мої картини, скаже спасибі або усміхнеться радо і тишком витре сльози, значить за моїми мазками, рисочками і кружечками вони знайшли своє заповітне».

Ці слова належать Надії Іванівні Падурській. Сьогодні, 26 квітня, вона відзначає свій  день народження. Тож ми хочемо висловити любов та повагу людині, яка подарувала нам свій Дивосвіт.

Якось пані Надія написала, що квадратик полотна в рамі – це її храм Добра, Гідності і Правди, де вона почувається людиною і де її ніхто не зрадить і не скривдить.

 А ще написала ось це: «Я так люблю усіх людей, природу, і все, що я трохи можу – це в картинах відтворити свої “судороги”, своє страждання від того, що я не можу змінити таке життя, побороти зло, відвести біду, пробити стіну байдужості, прорватися до людської душі».

Давайте зізнаємося, що мало хто з нас здатний на таку відвертість. Ще менше – на божественне. На створення світу. Фантастичного з одного боку, а з іншого – такого рідного, впізнаваного, теплого і доброго.

Вдивляєшся в полотна – «Родина», «Цуценя кудлате», «Цей вусатий, хвостатий», «Півень, кіт, собака», «Ранок», «Радість» – і вони оживають, говорять: «Будь  з нами, відпочинь душею, наберися сил, стань щасливим».

Дивосвіт Надії Падурської, художниці, прикутої усе життя до інвалідного візка, це яскраві кольори весняного сонця, молодого листя, квіткових бутонів та небесної блакиті. В ньому немає чорної фарби. А є фарба Великого Серця.

Вітаємо, пані Надія!

З нагоди дня народження мисткині обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського розмістила у своїй цифровій бібліотеці нарис життєвого і творчого шляху художниці «Дерево життя Надії Падурської» Олени Гуренко. https://library.kr.ua/wp-content/elib/gurenko/treeoflife.pdf

Бібліотека має колекцію полотен художниці. Подивитися їх можна за посиланням https://old.library.kr.ua/exibit/padurska/index.html

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності бібліотеки

Залишити відповідь