Ви зараз переглядаєте Домашнє насильство: що це таке, як його розпізнати, куди звертатись по допомогу

Домашнє насильство: що це таке, як його розпізнати, куди звертатись по допомогу

Наше буденне життя, на жаль, просякнуте перманентною жорстокістю. І проявляється вона не лише тоді, коли ми робимо комусь боляче, будь-то фізично чи психологічно, а й тоді, коли ми залишаємося байдужими до проблем інших. І особливо це стосується проблем запобігання насильству в родинах.

Домашнє насильство є найскладнішим для протидії, оскільки здебільшого всі такі випадки відбуваються, як то кажуть, за зачиненими дверима, постраждалим соромно зізнатися, що рідна для них людина є кривдником, а найближче оточення (рідні, сусіди, приятелі) позбавляють постраждалих співчуття і підтримки, радять мовчки терпіти знущання. Проте насильство, яке вчинили бодай раз, обов’язково повторюється з ще більшою силою. Людська байдужість і егоїзм – ось що є істинним породженням жорстокості.

Яким буває домашнє насильство та що до нього призводить, говорили під час навчального тренінгу «Розпізнавання домашнього та гендерного насильства: реагування та допомога», який відбувся у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук головної книгозбірні області для студентів факультету підготовки фахівців права, управління економічної безпеки ДонДУВС.

Тренінг провели фахівці Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, активісти громадської організації «Громадський рух «Віра, Надія, Любов»: соціальний працівник Тетяна Орлова, кейс-менеджер Кристина Водзинська та психолог Наталія Цумарєва.

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги працюють за підтримки фонду Організації Об’єднаних Націй у галузі народонаселення (UNFPA), який керує оперативною діяльністю системи ООН у галузі народонаселення і є одним із ключових партнерів уряду України з надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

UNFPA допомагає Україні долати наслідки домашнього насильства. Завдяки діяльності UNFPA в Україні створено 109 мобільних бригад у 21 області України, які надають психологічну, соціальну допомогу та юридичну підтримку постраждалим і багато працюють в центрах для переселенців.

Домашнє насилля проявляється в різних формах: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Воно виникає не лише між подружжям, але й між усіма особами, що спільно проживають однією сім’єю.

Під час тренінгу майбутні юристи з’ясовували причини насильницької поведінки та визначали шляхи їх усунення. Фахівці пояснили учасникам тренінгу різницю між поняттями «конфлікт» і «насильство» та зосередили увагу студентів саме на протидії психологічному та фізичному домашньому насильству.

Психологи наголошували, що домашнє насильство не залежить від соціального статусу, випадки домашнього насильства трапляються не лише в малозабезпечених родинах. Також вони пояснили присутнім, що таке феномен «соціальної естафети». Він полягає у тому, що діти, які страждали від домашнього насильства або спостерігали за його вчиненням, дуже часто сприймають таку поведінку як норму та повторюють її у дорослому віці.

Члени мобільної бригади надали практичні рекомендації, як уникнути ситуації насильства та як навчитися говорити про це. Студенти також дізналися про алгоритм дій психологів та поліцейських у випадках домашнього насильства. Вони отримали листівки з інформацією, куди звертатися постраждалим у таких ситуаціях. Усі учасники тренінгу були одностайними – ми повинні відкрито говорити про домашнє насильство та спільно протидіяти цьому явищу. Будуючи свої стосунки на жорстокості й насильстві, суспільство не може бути щасливим.

Залишити відповідь