Ви зараз переглядаєте ДНК української вишивки авангарду

ДНК української вишивки авангарду

Багато років поспіль обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського виступає партнером у проведенні Мистецького фестивалю імені Кароля Шимановського. Ось і цього року у відділі мистецтв в рамках ХІХ Мистецького фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського» відбулася презентація проєкту онлайн-музею UA Haritage і першої її експозиції «ДНК української виставки авангарду».

Представити проєкт завітала Світлана Махонько – журналістка, співініціаторка і співорганізаторка онлайн-музею.

«Коли мене питають що це таке, я говорю – люди, це унікальна річ, про яку мало хто досі знає. Попри те, що надруковані стоси видань, наукових праць – всі вони залишаються лише на паперових носіях. І лише доступ на рівні онлайн-музею може всім подарувати можливість доторкнутися до експерименту, який відбувався на українських теренах…» – розповіла журналістка.

В основу експозиції онлайн-музею «ДНК української вишивки авангарду» ввійшли 30 робіт, які були втрачені у вирі лихоліть ХХ століття та відтворені сучасними мисткинями за автентичними ескізами народних майстрів та видатних художників авангардистів.

Гості заходу мали унікальну можливість наживо побачити сторічні ескізи народних майстрів-новаторів та відтворені за ними модерні вишивки; неймовірні витвори – оздоблення інтер’єру, одяг і аксесуари створені сучасними дизайнерами.

«Онлайн-музей, як будь-який музей, змінює експозиції, він наповнюється новим… Ми мріємо зробити цю ініціативу доступною для людей в будь-якому куточку земною кулі, щоб цей музей був відкритий 24/7, щоб він окрім експозиції і ескізів мав масу дуже правдивої інформації…» – говорячи про сталість проєкту відмітила пані Світлана.

Тетяна Познякова, відділ мистецтв

Залишити відповідь