Ви зараз переглядаєте Цифровізація України продовжується: бібліотеки – хаби цифрової освіти в Дії

Цифровізація України продовжується: бібліотеки – хаби цифрової освіти в Дії

З 8 по 12 травня 2023 на базі регіонального тренінгового центру Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського було організовано п’ятиденне онлайнове навчання для 16 координаторів бібліотек-Хабів цифрової освіти Кіровоградської області.

Це другий етап проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти», який реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН («Проєкт підтримки Дія» https://www.undp.org/uk/ukraine/projects/digital-inclusive-accessible-support-digitalisation-public-services-ukraine-dia-support-project) та Міністерства цифрової трансформації України.

В перший день учасників онлайнового тренінгу привітали кандидатка історичних наук, доцентка, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація Ярослава Сошинська, завідувачка Регіональним консультаційно-тренінговим центром КЗ «Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека» ЗОР, консультантка Ганна Мацієвська та тренерки Наталя Андрійченко і Світлана Волкова.

Програма навчання координаторів включала: ознайомлення зі стратегічними цілями проєкту; питання організації діяльності Хабу цифрової освіти та нормативних документів, в яких регламентується напрям його роботи; визначення переліку основних та додаткових послуг Хабу у бібліотеці, зокрема: навчальних, консультативних, інформаційних, довідкових, послуг доступу та створення цифрового контенту.

Тренерками було надано рекомендації щодо ефективних відносин з журналістами та підготовки спеціальних повідомлень, комунікації з цільовими аудиторіями у соціальних мережах.

Визначили компетентності бібліотекаря-менеджера цифрової освіти, необхідних для надання користувачам усього спектру послуг цифрової освіти та використання інформаційних технологій для виконання професійних обов’язків.

На допомогу всім, хто хоче удосконалити діяльність Хабу цифрової освіти, зробити це швидко та якісно, з оптимальним використанням ресурсів, врахувавши досвід колег, експертами ВГО Українська бібліотечна асоціація розроблено практичний посібник «Бібліотеки ‒ Хаби цифрової освіти»(https://drive.google.com/file/d/17yJ4pjNwzYUiVQueh6dFD86IgoniCeps/view).

Теоретичний матеріал поєднувався з виконанням практичних завдань: обирали групи і методи опитування мешканців громади для проведення дослідження потреб в цифровій освіті, складали прес-релізи для ЗМІ, визначали рівень цифрових компетентостей за допомогою «Цифрограм 2.0 для громадян», переглядали і обговорювали серіал «Тренінг для тренерів» на освітній платформі «Дія. Цифрова освіта».

Координатори поділилися досвідом діяльності Хабів цифрової освіти у бібліотеках громад і своїми враженнями про важливість і актуальність запропонованої програми навчання. По завершенню всі учасники отримали сертифікати про проходження тренінгу.

#cyfralib2023, #ДіяЦифроваОсвіта
#Українська_бібліотечна_асоціація

Залишити відповідь