Ви зараз переглядаєте ChromJunior: історія роботів

ChromJunior: історія роботів

Коли людина почала замислюватися про створення механізмів, які могли б виконувати одноманітну роботу, частково чи повністю замінити людську працю? Виявляється, ще з часів Стародавньої Греції відомі наукові трактати та записи про створення механічних пристроїв.

Учасники освітнього простору «ChromJunior» на черговому занятті-тренінгу дізналися про найвідоміших математиків, інженерів та їх рухливі винаходи. З найстаріших повідомлень, які збереглися, стало відомо про першого в історії літаючого робота – механічного голуба, створеного в 350 р. до н.е. математиком Архітом.

У Верхньої Месопотамії ХІІІ століття сучасники відомого вченого, математика та інженера-механіка Аль Джазари мали змогу дивуватися безлічі дивовижних механізмів, які він створив. Зокрема, четвірці музикантів, ззовні схожих на людей, які плавали озером у човні і грали на музичних інструментах. А ще дивовижному Слоновому годиннику – складному механізму з великою кількість фігур людей та тварин, кожен з яких виконував певний порядок дій, щоб показати час.

У ХV столітті геніальний італійський художник і винахідник Леонардо да Вінчі спроєктував механічного лицаря в обладунках – по суті, першого людиноподібного робота. Лицар міг рухати руками, ногами, головою і сідати.

Технологічними попередниками сучасних роботів були автоматони — механічні пристрої, здатні зображати якусь людську дію. Три автоматони «Писар», «Музикант» та «Художник», створенні у 1770-1775 роках відомим швейцарським годинникарем П’єром Жаке Дро та його синами, бездоганно виконують запрограмовані завдання і сьогодні.

Діти від історії перейшли до сьогодення та спробували самі стати інженерами та програмістами. Програмували та керували тиранозавром, зібраним з оригінального робота-конструктора UBTECH Jimu Robot. Запрограмована за допомогою хромбуків іграшка виконувала команди рухів вперед-назад, вліво-право.

Наостанок влаштували невеличку дискотеку, на якій вже діти повторювали танцювальні рухи, які виконував тиранозавр.

На освітньому просторі нудно не буває: можна вчитися, гратися та веселитися!

Залишити відповідь