Ви зараз переглядаєте Чумацькі пісні і не тільки…

Чумацькі пісні і не тільки…

Бібліотека Чижевського стала однією з локацій для неймовірного музично-історично-дослідницького проєкту «Чумацькі пісні», метою якого є розповідь про мистецьку цінність чумацьких пісень як одного з культурних брендів України.

Автором ідеї, сценаристом та куратором проєкту є друг нашої книгозбірні музикознавець, етновиконавець, краєзнавець та громадський діяч Олександр Полячок. Учасниками проєкту – наші сучасники з різних куточків України, які люблять і співають старовинні чумацькі пісні, зокрема й кропивницькі фольклорні гурти «Дике поле» та «Млиночок».

Поштовхом для створення проєкту стала книга фольклориста, краєзнавця, етномузиколога Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового Правобережжя». Позаминулого року видання побачило світ завдяки перемозі у конкурсі Українського культурного фонду, а цього року Фонд підтримав проєкт «Чумацькі пісні».

Днями до відділу мистецтва книгозбірні завітала знімальна група, яка записала пісню «Ой горе тій чайці» у виконанні Олександра Терещенка та розповідь про неї.

Зйомка відбувалася в антуражі автентичних речей. Частину з них надав відомий колекціонер Володимир Нагорний.

Веб-серіал про чумацьку пісню буде презентований у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського на початку зими. До цього часу запрошуємо подивитися виставку українських старожитностей та почути розповідь про чумацькі шляхи українців.

На думку завідувачки відділом мистецтв нашої книгозбірні Світлани Ушакової, стародавності допоможуть відвідувачам бібліотеки доторкнутися до такого унікального національного явища, як чумацтво.

«В фондах бібліотеки вже довгий час працюють різноманітні інсталяції зі старожитностями та артефактами. Для проєкту “Чумацькі пісні” Володимир Нагорний надав речі, які доповнили нашу експозицію. Перш за все це ярма. Вони зроблені в кінці ХІХ століття, але їх форма повторює ту традиційну форму, за якою робити ярма для волів чумаків», – розповіла бібліотекарка.

В експозиції можна побачити батіг, вісі від воза, чумацькі таріль та ложки, які мають своєрідну форму, баклагу для води, ковальські ножі для обрізання копит, гирю, яка допоможе зрозуміти, скільки це – пуд солі, барильце, мірку, медогонку, деталі ткацького верстака, хлібні лопати та інші предмети побуту українців.

На виставці також є інформація про дослідників степової України. Відвідувачам буде цікаво дізнатися про книгу відомого історика, етнографа та публіциста Аполлона Скальковського «Історія Нової Січі, або останнього Коша Запорозького», роботи Володимира Ястребова та Павла Рябкова, який написав монографію «Чумацтво в Новоросії» та інших.

«Проєкт “Чумацькі пісні” збирає експертів по чумацтву і наближає до нас, а ми як інформаційний центр ще додали обличчя людей, які досліджували чумацтво з середини ХІХ століття», – додала Світлана Ушакова.

Запрошуємо до відділу мистецтв нашої книгозбірні!

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь