Ви зараз переглядаєте Інформаційна платформа з питань праці: безпечна експлуатація АЗС

Інформаційна платформа з питань праці: безпечна експлуатація АЗС

Автомобільне пальне – горюча і легкозаймиста речовина, тому надважливим завданням для підприємств є створення безпечних умов роботи автомобільних заправних станцій (АЗС) та автомобільних газозаправних пунктів (АГЗП).

Питанню організації безпечних умов праці на заправних станціях була присвячена чергова зустріч в рамках проєкту «Інформаційна платформа з питань праці», який минулого року бібліотека Чижевського започаткувала спільно з Управлінням Держпраці у Кіровоградській області.

Особливої актуальності це питання набуло через війну в Україні.

Досить часто ми бачимо, що заправні станції розташовані у безпосередній близькості від великих житлових масивів, а також на невеликій відстані одна від одної. Як розповіла начальниця відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галина Спіріна, згідно нових правил будівництва АЗС контролюючі органи не мають права втручатися у процес проєктування об’єкту. Відповідальність повністю покладається на розробника проєкту. Це стосується також і місця розміщення потенційного об’єкту підвищеної небезпеки, яким є АЗС. Тому дотримання вимог безпеки працівниками АЗС та АГЗП – обов’язкове.

Заступниця начальника відділу Тетяна Петрова наголосила на необхідності виконання правил безпеки під час повітряних тривог, які, на жаль, є буденністю нашого сучасного життя. Під час повітряної тривоги працівникам і клієнтам слід терміново покинути територію станції, оскільки детонування може статися навіть від увімкненого телефона.

Головний державний інспектор відділу Юрій Касьян надав рекомендації, щодо правил організації роботи АЗС, отримання необхідних нормативних документів та забезпечення вимог пожежної безпеки.

Зокрема, на АЗС/АГЗП забороняється:

  • заправлення транспортних засобів з увімкненими двигунами;
  • проїзд автотранспорту над підземними резервуарами;
  • знаходження на АЗС в одязі та взутті, облитими бензином;
  • заправлення автомобілів, завантажених небезпечним вантажем (вибуховими речовинами, стисненими та зрідженими горючими газами, ЛЗР і ГР, отруйними та радіоактивними речовинами тощо);
  • відпускання палива роздавальними колонками, які підключені до заповнюваних резервуарів (під час зливання нафтопродуктів);
  • зливання нафтопродуктів до резервуарів і заправка транспорту на АЗС/АГЗП під час грози;
  • приєднання заземлювальних провідників до пофарбованих та забруднених частин автоцистерни;
  • експлуатація вибухозахищеного електрообладнання зі знятими деталями оболонки, зокрема кріпильними, передбаченими його конструкцією;
  • експлуатація АЗС/АГЗП без переносного газоаналізатора у вибухозахищеному виконанні;
  • заправляння транспортних засобів (крім легкових автомобілів), у яких перебувають пасажири;
  • використання тимчасової електропроводки, електроприладів з відкритими нагрівальними елементами, а також електроприладів незаводського виготовлення тощо.

Крім того, на заправних станціях заборонено курити, проводити ремонтні та інші роботи, пов’язані із застосуванням відкритого вогню як у будівлі АЗС/АГЗП, так і на відстані менше 20 м від її території. Якщо відбувається зливання нафтопродуктів з автоцистерн до резервуарів, то застосування відкритого вогню забороняється на відстані менше 40 м від території АЗС/АГЗП.

Лише дотримуючись усіх вимог техніки безпеки можна гарантувати абсолютну безпеку для працівників та клієнтів АЗС/АГЗП.

Відео заходу можна подивитись на бібліотечних сторінках у Facebook та YouTube.

Марина Григор’єва,
відділ документів з економічних,
технічних та природничих наук

Залишити відповідь