Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: книга в житті дитини

Батьківський клуб: книга в житті дитини

На черговому засіданні Батьківського клубу говорили про значення книги в житті дитини. Розібратися з цим питанням учасникам заходу допомогла кандидатка філологічних наук, письменниця, викладачка та мама двох чудових діток Надія Гармазій.

Всі добре знають, що сьогодні, на жаль, книги стрімко втрачають свою популярність. І дорослі, й діти частіше віддають перевагу гаджетам, ніж книгам, та й за необхідною інформацією частіше звертаються до інтернету. В той же час любов до книги, начитаність, літературний смак – це показники культурної, загально розвиненої особистості. Тож батькам варто змалку долучати своїх дітей до світу книг. Йдеться не про навчання читати, а насамперед про формування пізнавального інтересу до цього процесу, про вміння та бажання працювати з книгою, виховання культури читача.

Читання допомагає дитині краще пізнати рідну мову, розвиває фантазію, мислення, уяву, розширює словниковий запас, покращує пам’ять. Діти, яким читали книги в дитинстві та розповідали казки, ставши дорослими, багато читають.

Пані Надія поділилась власним досвідом зацікавлення дітей читанням:

  • організуйте в доступному для дитини місці поличку, домашню бібліотеку з дитячими книжками;
  • влаштовуйте сімейні читання книг з подальшим їх обговоренням;
  • підбирайте книжки відповідно до індивідуальних особливостей та літературних смаків дитини;
  • розглядайте й обговорюйте ілюстрації, таким чином діти вчаться створювати розповіді, переказувати твори, аналізувати;
  • залучайте дітей до створення книжок власноруч;
  • дайте дитині можливість самій обрати книгу у бібліотеці чи книгарні;
  • відвідуйте презентації книг та зустрічі з дитячими письменниками.

Надія Гармазій представила учасникам Батьківського клубу книжковий блог своєї доньки «Марго Книголюбка», у ньому дівчинка ділиться своїми враженнями від прочитаних книг, знімає відео та виставляє на YouTube. У цій справі її підтримують та допомагають як мама, так і тато.

Дитині будь-якого віку важливо бачити, як читають батьки, причому саме паперові книжки. Якщо ваша дитина виросте серед книг і бачитиме, що її батьки – книголюби, вона теж захоче стати такою.

Захід відбувся у рамках програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Комплексна підтримка місцевих та регіональних органів влади у наданні інтегрованого пакету соціальних послуг та пільг у Кіровоградській та Полтавській областях та м. Кривий Ріг».

Запрошуємо на наступні зустрічі.

Залишити відповідь