Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: інтернет-залежність у дітей

Батьківський клуб: інтернет-залежність у дітей

У відділі обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського відбулося чергове засідання Батьківського клубу на досить актуальну тему «Інтернет-залежність: як повернути дитину в реальний світ».

Комп’ютери, планшети та інші гаджети сьогодні є в усіх, і нам вже важко уявити, як ми обходилися без них раніше. Вони допомагають вчитися, працювати, розважатися. Але надмірне захоплення комп’ютером поступово підриває фізичне та психічне здоров’я.

На жаль, в умовах сучасного життя багато людей потрапляє в пастки різних залежностей. Інтернет-залежність в останні роки набула вражаючого розмаху. Особливо небезпечною вона є для дітей і підлітків, адже їм набагато складніше самостійно впоратися з пристрастю до онлайн-життя і вчасно зупинитися. Тобто дитина вже не контролює себе. У неї є об’єкт – комп’ютер, інтернет або гра і їй нав’язливо потрібно вступити з цим в контакт.

Під час засідання Батьківського клубу фахівець Інтернет-центру бібліотеки Чижевського Світлана Волкова пояснила учасникам, що таке інтернет-залежність, які є передумови, ознаки та ризики для дітей.

Залежні від комп’ютера та інтернету часто почуваються самотніми, відчувають нестачу уваги від близьких людей, пов’язану з цим емоційну напруженість і тривогу. Пані Світлана порадила батькам, як спілкуватися з дитиною, яка залежна від гаджетів.

Пам’ятаймо, що НЕ МОЖНА різко і повністю прибирати гаджет із життя дитини, кричати на неї, лаяти її, лякати наслідками, бити, замикати її десь, відвозити кудись насильно. Все це лише посилить основну причину залежності. Треба знайти сили, час і бажання поліпшити реальність дитини, налагодити контакт.

Слід урізноманітнити реальність дитини. Все це робіть у вільний час від комп’ютера, а не замість нього, щоб перехід був плавний і м’який, щоб сама дитина вирішила проводити більше часу поза гаджетами. Частіше хваліть дитину за досягнення.

Від інтернет-залежності можна позбутися, але для цього доведеться змінити спосіб життя всієї родини. Головне, щоб ваші стосунки з дитиною носили щирий і доброзичливий характер.

Не забувайте, що батьки – найкращий приклад для дитини. Тому вимкніть комп’ютер і підійдіть до своєї дитини – це і стане найкращою профілактикою інтернет-залежності.

Захід відбувся у рамках програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Комплексна підтримка місцевих та регіональних органів влади у наданні інтегрованого пакету соціальних послуг та пільг у Кіровоградській та Полтавській областях та м. Кривий Ріг».

Запрошуємо на наступні засідання Батьківського клубу для обговорення актуальних тем у вихованні всебічно розвиненої особистості.

Залишити відповідь