Ви зараз переглядаєте Обласна бібліотека імені Дмитра Чижевського – серед лідерів проєктних інновацій

Обласна бібліотека імені Дмитра Чижевського – серед лідерів проєктних інновацій

У вересні у Львові відбулася найвизначніша бібліотечна подія року – XIII Львівський міжнародний бібліотечний форум «Бібліотека вільних людей». Нашу книгозбірню на форумі представляла завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Наталя Андрійченко. Її запросили як тренерку всеукраїнського проєкту «Розвиток спроможності бібліотек – Хабів цифрової освіти», який реалізується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» за підтримки Програми розвитку ООН та Міністерства цифрової трансформації України.

Пані Наталя під час круглого столу з питань цифрової освіти поділилася досвідом ОУНБ імені Дмитра Чижевського в реалізації проєкту. Приємно було дізнатися, що колеги-бібліотекарі, які приїхали з різних областей України, знають про успіхи нашої книгозбірні в реалізації багатьох проєктів, слідкують за ними у соцмережах і на сторінках українських ЗМІ.

Програма форуму була надзвичайно насиченою.

У перший день лунали вітання, відбулись ключові доповіді від організаторів, провідних фахівців, науковців, партнерів та зарубіжних колег. Пленарне засідання пройшло під гаслом «Бібліотека. Незламність заради майбутнього». В час повномасштабної війни бібліотекарі України та зарубіжних країн продемонстрували вміння єднатися та об’єднувати навколо себе громади.

Другий день був присвячений волонтерству бібліотек та проєктам на допомогу українським бібліотекам, пошкодженим і зруйнованим внаслідок воєнних дій, видавничому партнерству, впровадженню у бібліотеках автоматизованої інформаційної системи Koha. Колеги з Львівської обласної бібліотеки для дітей провели для учасників форуму цікавий майстер-клас зі створення комп’ютерної анімації за дитячими творами у програмі Скретч.

Програма третього дня була побудована на обговоренні ролі бібліотек у підтримці і післявоєнному відновленні психічного, психологічного та емоційного стану українців. Учасники форуму взяли участь у майстер-класі з бібліотерапії для дітей за програмою міжнародної благодійної організації Worldwide Orphans (WWO) з навчально-розвивальними заняттями для дітей, що отримали психологічні травми внаслідок війни.

Досвідом використання укриттів (шелтерів) в Ізраїлі поділився ізраїльський архітектор.

Жвавий інтерес та позитивні емоції учасників викликала презентація онлайн-гри з медіаграмотності як цифрової безпеки для бібліотеки.

У заключний день форуму учасники надихнулися конструюванням дивосвіту реальності й майбутнього, суб’єктності українців як Лицарів свободи від крутого мотиваційного спікера, обговорювали майбутнє українських бібліотек, відновлення книгозбірень після руйнування, облаштування комфортного бібліотечного простору, престижність професії бібліотекаря серед молоді, оплату праці та інші важливі питання.

Така масштабна бібліотечна подія, як Львівський міжнародний бібліотечний форум, ще раз доводить, що бібліотека сьогодні є важливим соціальним інститутом для забезпечення захищеності, комфорту, спільнотворчості, психологічної підтримки, освіти та розвитку творчого потенціалу кожного і кожної. І наша книгозбірня на цьому шляху в перших лавах!

Залишити відповідь