Ви зараз переглядаєте Книжковий Арсенал у бібліотеці Чижевського

Книжковий Арсенал у бібліотеці Чижевського

Головна книгозбірня Кропивницького та Кіровоградщини взяла участь у Х Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал».

В його рамках книгозбірня провела «Бібліофест на Великій Перспективній», в якому протягом трьох днів юні та дорослі кропивничани взяли участь у більше півсотні цікавих мистецьких та освітніх заходах – книжкових, персональних та віртуальних виставках, онлайн-вікторинах та бібліоіграх.

Так, у відділі мистецтв відкрилася виставка робіт студентів, викладачів та випускників факультету образотворчого мистецтва і дизайну ЦДПУ імені Володимира Винниченка. «ArtMix». Виконані вони у різноманітних жанрах і техніках. Тут можна побачити декоративний розпис, Petit Point, кераміку, графіку, акварель, пастель, гарячий та холодний батик, джутове плетіння, олійний живопис, витинанки, ляльки та амігурумі.

У відділі рідкісних та цінних видань можна побачити колекцію старовинних листівок та світлин «Дитячий світ на старих листівках» відомого кропивницького краєзнавця Віталія Постолатія. У відділі документів із економічних, технічних та природничих наук на відвідувачів чекає персональна виставка картин Галини Маслової «Гармонія квітів і кольорів».

В бібліотечному холі свої роботи представив відомий криворізький митець, член Національної спілки фотохудожників України В’ячеслав Білоус. Для виставки були обрані 25 світлин з понад тисяч, які фотограф зробив протягом 20 років. Себе В’ячеслав називає романтиком і каже, що як художник спілкується зі світом за допомогою картин, так фотограф – за допомогою світлин. Власні фотомитець свідомо не підписує, адже вважає, що глядач вигадає назву, включившись в такий спосіб у творчий процес.

В рамках Арсеналу у краєзнавчому відділі був презентований великий дослідницький проєкт «Командири Зеленої Брами». П’ятдесят графічних реконструкцій портретів командирів 6-ї та 12-ї армій під командуванням генералів Івана Музиченка та Павла Понєдєліна, які влітку 1941-го в межиріччі річок Синюхи та Ятрані потрапили в оточення і були практично повністю знищені. Про долі півсотні командирів можна дізнатися, завдяки дев’ятирічній дослідницькій роботі кандидата історичних наук, доцента, завідувача кафедри історії України ЦДПУ імені Володимира Винниченка Олександра Чорного.

Напередодні Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом працівниці відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я провели вуличну акцію «Наркотики – проблема особистості, наркотики – проблема суспільства». Вони підготували тематичну викладку літератури, роздавали інформаційні листівки «Сучасна наркоманія» та спілкувалися з кропивничанами: розповідали про запобігання вживанню наркотичних засобів, симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування наркозалежних.

До Дня Конституції України вуличну акцію провели працівниці відділу обслуговування користувачів. Вони запропонували всім бажаючим випробувати свої знання стосовно Основного Закону у вікторині та розгадуванні кросвордів.

Вуличною акцією «День без поліетилену – це просто» книгозбірня долучилася до Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів. Усі охочі мали можливість розфарбовувати екоторбинки тп взяти участь в інтерактивній вікторині «Земля в пакеті».

Під час «Книжкового Арсеналу» бібліотека започаткувала освітній проєкт «Академія здоров’я». Головна санітарна лікарка області Надія Оперчук провела дві лекції-консультації. Під час першої говорили про коронавірусну хворобу та вакцинацію. Друга була присвячена забрудненій воді і ризикам захворіти на лептоспіроз.

Крім того, у книгозбірні відбулися два засідання Школи досвідченого споживача, яка була створена бібліотекою імені Дмитра Чижевського спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Темами «уроків» стали вміння правильно обирати та використовувати якісні та безпечні пестициди, а також ризики ввезення шкідливих організмів із закордонних подорожей.

На засіданнях артхаус клубу «У Чижевського» дивилися та обговорювали французьку комедію «На дивані в Тунісі» від режисери Манель Лабіді та біографічний трилер Бенедикта Ендрюса «Проти всіх ворогів: Історія Джин Сіберг».

Завершився «Книжковий Арсенал» в нашому культурному мегацентрі зустріччю з відомим олександрійцем, спортивним журналістом, поетом та краєзнавцем В’ячеславом Чебишевим. Він представив книгу «Притягательная сила Березовки», в якій розповів про дружбу Афанасія Фета з четою Бржеських, чий маєток і знаходився в Березівці.

Докладніше про заходи можна прочитати на нашому веб-сайті, а стріми заходів побачити на сторінках книгозбірні у Facebook та YouTube.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь