Ви зараз переглядаєте Архітектурні перлини Театральної

Архітектурні перлини Театральної

Інколи, прогулюючись звичним для нас маршрутом, ми зовсім не помічаємо краси навкруги. Тож разом із студентами Кропивницького будівельного фахового коледжу вирушили у віртуальну екскурсію однією з головних вулиць Кропивницького – Театральною.

Вулиця Театральна – центральна пішохідна вулиця, розташована в Подільському районі міста. Тут зосереджені унікальні споруди, що поєднали витонченість класики та оригінальність модерну. Здійснюючи променад цією вулицею, можна відчути атмосферу минулого, насолодитись величчю та гармонією архітектурних форм будівель.

На перший погляд звичні для нас будівлі виявилися справжніми архітектурними шедеврами, що відображають багатий історичний контекст міста та його культурну спадщину. Вони унікальні та втілюють різні архітектурні стилі, зокрема модерн, класицизм, еклектику та неоренесанс, віддзеркалюючи дух епохи та розвиток міста з кінця ХІХ до початку ХХ століття.

Особливу увагу привертають архітектурні пам’ятки кінця ХІХ ст., збудовані за проєктом Якова Паученка: готель «Гостинний двір» та театр-біоскоп «Ілюзіон».

Готель «Гостинний двір» – яскравий представник історико-романтичної та еклектичної течій в архітектурі того часу.

Театр-біоскоп «Ілюзіон» втілює неоруський стиль, що нагадує казковий дерев’яний теремок.

Кожна з будівель Театральної є своєрідною частиною історичного полотна міста. Поєднання різних стилів створює неповторну атмосферу та привертає увагу як мешканців, так і туристів.

Не даремно кажуть, що історія міста починається з його головної вулиці. В нашому випадку з Театральної.

Катерина Паталах,
інформаційно-туристичний відділ

Залишити відповідь