Ви зараз переглядаєте У бібліотеці Чижевського презентували фільм «Кіровоградщина: життя на урані»

У бібліотеці Чижевського презентували фільм «Кіровоградщина: життя на урані»

Бібліотека Чижевського стала місцем передпоказу-презентації документального фільму «Кіровоградщина: життя на урані», створеного на замовлення регіонального мовника «Суспільне Кропивницький».

«Ми хотіли розповісти, що насправді відбувається в урановою галуззю в нашій області, познайомити людей з трьома вимірами цього питання: економічним, екологічним і суто людським. Ми сподіваємося, що відповіді на запитання ми дали цим фільмом, але, мабуть, ще більше питань ми цим фільмом поставили», – зазначила продюсерка «Суспільне Кропивницький» Яна Бабак.

Продюсеркою фільму виступила Олена Горобець з «Горобці продакшн», а в роботі над проєктом взяла участь команда телеканалу «Вітер». Про життя на урані розповідали шахтарі та їхні родини, науковці, лікарі, керівництво області, профільних міністерства, підприємств, профспілок та громадських організацій.

«Фільм складний, неоднозначний, поліфонічний. Ми намагались зібрати усі проблеми і показати їхню системність, взаємовз’язок і розвиток. З усією відповідальністю хочу сказати, що за всю історію регіонального телебачення це перший фільм такого рівня», – заявила сценаристка Ірина Романська.

«Бібліотека Чижевського є місцем тяжіння для творчих особистостей. Саме до нас приходять, щоб презентувати свої доробки, – зазначила директорка бібліотеки Валентина Животовська. – До того ж, зараз ми самі в партнерстві з Катериною Мурованою та командою телеканалу Вітер займаємось створенням документального фільму, присвяченого Василю Сухомлинському».

Вона нагадала, що в бібліотеці багато років працює артхаусклуб «У Чижевського», на показах якого демонструються найкращі зразки світового кіно, та клуб документального кіно про права людини Docudays UA.

«Лише цього року в бібліотеці відбулися прем’єрні покази двох стрічок кропивницької дитячої кінотелестудії “КУ-раж”, веб-серіалу “Чумацькі пісні”, – додала Валентина Животовська. – Нам дуже приємно, що бібліотека стала місцем презентації ще одного творчого кінопроєкту. Проблеми, які підіймають автори фільму, торкаються життя кожного кропивничанина і жителя Кіровоградщини. Для нашого суспільства ця документальна картина дуже важлива».

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь