Ви зараз переглядаєте Академія здоров’я: Обережно! «Ласкавий вбивця»

Академія здоров’я: Обережно! «Ласкавий вбивця»

Темою для нової зустрічі в рамках проєкту «Академія здоров’я» стала проблема небезпеки вірусних гепатитів. Провела її у відділі з питань медицини та охорони здоров’я ОУНБ імені Дмитра Чижевського лікар-епідеміолог вищої категорії Наталія Дяченко.

Загальновідома інформація про те, що вірусні гепатити являють собою групу дуже розповсюджених небезпечних захворювань, які вражають печінку. За даними ВООЗ, в світі на вірусні гепатити хворіє 325 мільйонів людей. З них більше 290 мільйонів, тобто 9 з 10, не знають про свою хворобу, а 1,34 мільйона щорічно помирають через рак печінки, викликаний гепатитом.

Типів вірусів гепатиту багато: А, В, С, D і Е, F, G, SEN і TTV. Найбільш поширені перші три, найнебезпечніші – В і С, які призводять до цирозу та того ж раку.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗУ, гепатит С реєструється в Україні з 2003 року. Із 2014-го в Україні офіційно визнано епідемію гепатитів В і С. Згідно з аналітичними даними ЦГЗ за 2018 рік, найвищі середні багаторічні показники захворюваності на вірусний гепатит С (ВГС) у 2003- 2012 роках реєструвались саме у Кіровоградській та ще кількох областях.

Наталія Дяченко наголосила, що інфікуюча властивість вірусу гепатиту В у 100 разів вища, ніж у ВІЛу. Хронічні гепатити В і С можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум б0 відсотків випадків раку печінки пов’язані з пізнім діагностуванням та лікуванням цих типів гепатиту.

За словами фахівчині, в нашій області за перше півріччя цього року зареєстрували 97 випадків вірусних гепатитів, в тому числі у чотирьох дітей. За шість місяців минулого року були зафіксовані 115 випадків.

Щоб уникнути зараження гепатитами треба дотримуватися певної поведінки. Перш за все уникати контактів з кров’ю та іншими біологічними рідинами інфікованої людини. Найпростіше – мити руки після перебування в громадському транспорті, установах, магазинах і не забувати про стерильність інструментів при проведенні татуювання шкіри, пірсингу, проколюванні вух, манікюру, педикюру тощо.

Отримати лікування від вірусних гепатитів можна, звернувшись до сімейного лікаря і протестувавшись. 12-тижнева терапія допоможе повністю вилікувати гепатит С.

Вакцинація проти гепатиту В в нашій країні введена в Календар профілактичних щеплень, і перше щеплення новонароджені отримують в пологовому будинку. На початок липня залишок вакцини проти гепатиту В в області складав 1 3700 доз.

Подивитись зустріч з Наталією Дяченко можна на бібліотечній сторінці у YouTube https://www.youtube.com/watch?v=e-klR98M8qA

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь