Ви зараз переглядаєте Повернуте ім’я вчителя

Повернуте ім’я вчителя

До Дня працівників освіти в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбулась презентація книги «Праці Володимира Дурдуківського у фондах Педагогічного музею України».

Це видання присвячене 150-річчю від дня народження видатного українського педагога, літературознавця та громадського діяча – Володимира Дурдуківського.

У презентації взяли участь науковці Національної Академії педагогічних наук України, Педагогічного музею України, співробітники музеїв, Державного архіву Кіровоградської області, педагоги та бібліотекарі. Модератором заходу виступила Лариса Гайда, провідний науковий співробітник Педагогічного музею України.

Захід проходив у форматі онлайн та офлайн, об’єднавши понад 50 публічних бібліотек області.

Укладач видання, Олександр Міхно, директор Педагогічного музею України, зазначив, що серія «Педагогічні републікації» була започаткована у 2014 році з метою популяризації та актуалізації маловідомих або призабутих праць українських педагогів та освітніх діячів минулого. У цьому випуску представлено 11 републікацій праць Володимира Дурдуківського та статті про його життя й діяльність.

З біографією Володимира Дурдуківського присутніх ознайомила Ольга Сухомлинська, академік Національної Академії педагогічних наук України та науковий редактор видання. Вона приділила особливу увагу його внеску у формування української національної школи, а також розповіла про увічнення пам’яті педагога в енциклопедичних та довідкових виданнях.

Надія Калініченко, заслужений учитель України, у своєму виступі охарактеризувала зміст і форми роботи школи Дурдуківського, підкресливши зв’язок його ідей з гуманною педагогікою Василя Сухомлинського та основними засадами Нової української школи.

Артем Безшкуренко, завідувач регіонального Центру наукових історико-краєзнавчих досліджень при Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї, акцентував увагу на регіональних аспектах дослідження та повернення імен репресованих педагогів. Матеріали про них розміщені у виданні «Реабілітовані історією».

Про діяльність Володимира Дурдуківського як театрального критика розповіла Світлана Ушакова, завідувачка відділу мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Вона зазначила, що він готував дописи про виступи групи корифеїв українського професійного театру та сприяв публікаціям, пов’язаним із музикою і театром.

Під час зустрічі презентоване друковане видання було передане в дарунок науковцям Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка та Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського. Книга стане корисною викладачам, музейним та бібліотечним працівникам, а також усім, хто цікавиться історією української освіти.

Матеріал підготувала Лариса Яворська,
відділ мистецтв.

Залишити відповідь