Ви зараз переглядаєте У Чижевського розкривали секрети акварелі

У Чижевського розкривали секрети акварелі

До бібліотеки Чижевського на творче заняття до відділу мистецтв завітали студенти мистецького факультету Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

У відділі демонструється виставка акварельних робіт та етюдів сучасних українських авторів. Зокрема, це чудові витвори подружжя художників Марії Некрасової та Артема Смородіна. Тож студентам випала гарна нагода познайомитись з художницею Марією і почути цікаві розповіді про історії створення акварелей і використання різноманітних технік.

«Кожна картина – особлива. Прозорість, плинність і неповторна краса акварелі досягаються в результаті практичних занять з наставником, а доступність матеріалів і відносна простота виконання дозволяють творити в цій техніці і дорослим, і дітям з самого раннього віку. Різні техніки малювання аквареллю застосовувалися ще в Стародавньому Єгипті, на Сході і в Європі з часів Середньовіччя. Сьогодні складно уявити, що в XVII столітті акварельна техніка вважалася чимось на зразок розфарбовування малюнка. Її не сприймали серйозно ні критики, ні глядач. Однак першопрохідці настільки вміло володіли різними прийомами цієї техніки, що надали акварелі особливий статус в мистецтві. Вони постійно експериментували з кольором, вводячи нові пігменти і нові види паперу. Придумали прийом «по-сирому», яким користується сьогодні будь-який початківець художник. Використовуйте у ваших роботах поєднання способів: “по вогкому” та лесировку; “по вогкому” та “по сухому”. Всі вони гармонійно поєднуються один з одним. Адже тільки ваша майстерність і уява дозволять вам застосовувати їх для створення цікавих та унікальних ефектів на картині» – зазначила мисткиня.

А ще Марія Некрасова поділилась зі студентами порадами про підготовку та проведення літніх пленерів.

Викладачка Лариса Кулініч зауважила: «Техніка акварельного живопису вимагає великої майстерності, оскільки прозорість фарб не дозволяє переписування зображення, а білила майже не використовуються».

Вона на прикладі кожної картини розповіла про те, як художник домігся такого ефекту.

Світ акварелі відкрився для всіх присутніх по-новому. Такі творчі заняття – це жива лабораторія для митця та учня.

Залишити відповідь