Ви зараз переглядаєте Філософські рефлексії Володимира Базилевського

Філософські рефлексії Володимира Базилевського

У бібліотеці Чижевського відбулась зустріч у колі поета «Філософські рефлексії Володимира Базилевського». Літературне дійство було присвячене новим книгам відомого поета-земляка, члена Національної спілки письменників України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка «Обміняймося світлом» та «Інстинкт істини. Імпресії та медитації».

В камерній атмосфері шанувальники творчості поета слухали авторське виконання віршів в аудіорежимі і надихались не тільки глибоким змістом, а і чудовим тембром його голосу. Завдяки журналісту Валерію М’ятовичу, цей діалог з метром сучасної української літератури видався теплим і захоплюючим. Як справжній митець Володимир Базилевський відчуває час, в якому ми живемо, і біль війни карбує його поетичний голос. Тому так пронизливо і надихаюче звучала тема боротьби і перемоги над ворогом.

Історія написання книги «Інстинкт істини. Імпресії та медитації» тривала, багаторічна – пів століття, а може й більше. У передмові Базилевський підказує: «…історія рукопису цієї книжки почалася з усвідомлення автором необхідності дисциплінувати свій хаотичний щоденник. Відмовитися від побутового, вторинного, дріб’язкового. Зосередитися передусім на тому, що має стосунок до літератури, культури загалом».

Цю книгу представила Оксана Гольник, літературознавиця, доцент Центральноукраїнського державного університету ім. Володимира Винниченка. «Це матеріал для кількох дисертацій, – зазначила пані Оксана. – Питання, які порушує Базилевський, просто дивовижні. Для літературознавців це унікальний матеріал. Ми маємо справу з мисленням поета і письменника, який розмірковує про творчість. В книзі дуже багато роздумів про поезію. Базилевський говорить про єдність теми і досконалість інструменту в поданні того матеріалу».

Книгу «Обміняймося світлом» презентувала старша наукова співробітниця музею І. К. Карпенка-Карого Тетяна Ревва. Вона зазначила, що майже всі дослідники одноголосно відзначають культуру думки й образу поетичних творів Володимира Базилевського, глибоко особисте і надзвичайне гостре відчуття реальності, що вже давно дало право говорити про нашого земляка як про «одного з першоприсутніх сьогоденної української поезії». У фондах літературно-меморіального музею І. К. Карпенка-Карого зберігається частина особистого архіву Володимира Базилевського, в тому числі – книги з автографами нашого земляка, фото, публікації у періодиці, книги. Цінними для нас є машинописи окремих творів письменника з його особистими правками. Наш степовий край по праву пишається мудрим, талановитим і самобутнім земляком. А особисті враження пані Тетяни від зустрічі з поетом стали родзинкою розповіді про його шляхетну простоту і легкість у спілкуванні.

До літературної зустрічі долучились студенти-філологи ЦДУ ім. Володимира Винниченка, що активно підтримували діалог з учасниками заходу.

Залишити відповідь