Віртуальні мистецькі проєкти

30 Я художників Кіровоградщини

Автопортрет – особливий та один з найскладніших жанрів образотворчого мистецтва. Він дозволяє зазирнути в душу художника, який бачить навколишній світ не так, як сприймають його звичайні люди. За своїм призначенням – це монолог художника, його відверта сповідь з глибин душі.

Ідея створення художньої виставки «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів» з’явилася неочікувано і спонтанно під час спілкування завідувачки відділу мистецтв бібліотеки Світлани Ушакової з мистецтвознавицею Оленою Гуренко. Креативну ідею підтримали співробітники відділу мистецтв і розпочали копітку роботу по створенню експозиції.

Відомі кропивницькі художники та архітектори дали свою згоду на участь у мистецькому проєкті. Це Володимир Волохов, Фелікс Полонський, Лариса Яковлєва, Сергій та Анатолій Шаповалови, Ніна Горбенко, Анатолій Щерба, Любов Кир’янова, Валерій Давидов, Федір Лагно, Ірина Зантарія, Андрій Надєждін, Любов Гусєва, Андрій Хворост, Тетяна Бондар, Юлія Тарасова, Ганна Іванова, Ольга Краснопольська, Олександр Кир’янов, Тетяна Пенязь, Ірина Кухаренко.

До проєкту долучились приватна галерея «Єлисаветград» та родичі митців. Вони надали автопортрети представників творчої еліти Кропивницького, які відійшли у інший світ: Володимира Федорова, Сергія Філімонова, Юрія Іващенка, Леоніда Бондаря, Віталія Кривенка, Віктора Френчка, Володимира Кир’янова, Андрія Ліпатова, Марини Кир’янової.

Таким чином на виставці були представлені 40 автопортретів 30 художників трьох поколінь: від визнаних майстрів образотворчого мистецтва до молодих художників, які роблять перші кроки у живописі.

Галерею автопортретів складають живописні, графічні та скульптурні роботи. Хронологічні рамки творів, представлених на виставці, – 1947-2021 роки.

Виставка «Дзеркало самотності. Виставка автопортретів» переросла у просвітницький проєкт, до якого увійшли кураторські екскурсії мистецтвознавиці Олени Гуренко, інтерактивні заняття «Жанри в oбразoтвoрчoму мистецтві: деталь у пoртреті», зустрічі з відомими художниками-портретистами Любов’ю Кир’яновою та Валерієм Давидовим, майстер-клас «Автопортрет у стилі Пікассо» від Ірини Зантарії та мистецька акція «Автопортрет перед очима глядача» від Ольги Краснопольської.

Продовженням виставки став і цей віртуальний медіапроєкт, на якому можна побачити автопортрети кропивницьких митців та познайомитись з їхніми біографіями.