Ви зараз переглядаєте Ельворті. Ретроспектива

Ельворті. Ретроспектива

В листі до матері влітку 1874 року Роберт Ельворті написав: «Ми з Томасом вирішили організувати в Єлисаветграді свою справу». Так розпочалася історія підприємства, яке вплинуло, процитуємо нашого відомого дослідника Володимира Боська, на «промисловий, архітектурний, освітній, культурно-мистецький» розквіт нашого міста.

В головній книгозбірні області відбулася презентація грандіозного проєкту «Залізний вершник українських полів», присвяченого 150-річному ювілею акціонерного товариства «Ельворті» та 270-річчю заснування нашого міста.

До створення віртуального інформаційно-просвітницького виставкового проєкту долучились Кіровоградський обласний державний архів, Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського, Обласний краєзнавчий музей, Музей мистецтв та акціонерне товариство «Ельворті».

В ньому зібрана неймовірна кількість документів, світлин, досліджень, книг та публікацій від яких, якщо заходитися читати, відірватися неможливо! Вони захоплюють неймовірною історією успіху компанії, що з невеликої ремонтної майстерності перетворилася у краще у Європі (!) підприємство з виробництва сівалок. Знову процитуємо шановного пана Володимира. З 1882 по 1911 рік фірма братів Ельворті отримала 52 (!) нагороди на найпрестижніших міжнародних виставках (у тому числі «Золота медаль» Всесвітньої виставки у Парижі 1900 року).

За архівними документами ми можемо прослідкувати, як за радянські часи «Червона зірка» стала флагманом вітчизняної промисловості, а потім дізнатися, як акціонерне товариство «ELVORTI» в буремні часи проголошення незалежності вдалося вистояти і залишитись провідним підприємством у галузі сільськогосподарського машинобудування України та заявити про себе як про серйозного гравця на світовому ринку сільгосптехніки.

На глядачів чекають й три родзинки проєкту. Це розповідь про англійський будинок-фортецю засновників підприємства, який написав наш приголомшливо талановитий художник Сергій Шаповалов, фільм про історію заводу та фотовиставка унікальних світлин родини Ельворті.

Яскравий, цікавий і ґрунтовний проєкт «Залізний вершник українських полів», переконані, не залишить байдужим жодного глядача. Його можна переглянути на сайтах Кіровоградського обласного державного архіву та Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Запрошуємо до перегляду!

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь