Ви зараз переглядаєте «Знайди відмінність» від Володимира Поліщука

«Знайди відмінність» від Володимира Поліщука

До відділу краєзнавства обласної книгозбірні імені Дмитра Чижевського завітали шанувальники архітектури нашого міста на презентацію книги відомого журналіста і краєзнавця Володимира Поліщука.

Як правило, між початковим проєктом будинку та його втіленням відбувається чимало змін. Але як прикро, коли історичні будівлі нашого міста, які були створені талановитими зодчими та будівничими, сьогодні перетворюються на загальний несмак або ж взагалі знищуються. Саме цю дуже актуальну тему підняв у своєму новому дослідженні Володимир Поліщук. Символічна і назва книги – «Знайдіть відмінність», по аналогії з відомою грою, де потрібно знайти відмінності на двох малюнках. Автор описує та показує історичні фото будівель та порівнює їх з сучасними.

У радянські часи у приміщенні Пашутінського народного училища знаходилась середня школа № 4. У 1962 році будівлю передали заводу «Червона зірка» і провели реконструкцію для розміщення філіалу політехнічного інституту, який згодом переріс в інститут сільськогосподарського машинобудування. Був надбудований один поверх, планувальна система та архітектурне оформлення фасадів зазнали перетворень.

У будинку № 65 по вулиці Віктора Чміленка, який належав лікарю Мейтусу, зараз знаходиться корпус музичної школи № 1. У правій частині головного фасаду спочатку існував наскрізний проїзд на дворову територію. У 1960-х роках його замурували і створили додаткові класи.

Єврейську лікарню по вулиці Преображенській почали будувати в жовтні 1910 року. У 1952-1953 та 1964-1965 роках головний корпус лікарні зазнав декілька реконструкцій. Остання перебудова була на початку 2000-х років: тоді зникли балкон на кутовому фасаді й масивний атик над ним та була зроблена добудова нового об’єму від вулиці Одеської. Сьогодні у цій будівлі розміщується Торгово-промислова палата.

Більшість фото, представлені у виданні, збереглися завдяки відомому колекціонеру Юрію Тютюшкіну. У книзі використані світлини І. Корзуна, В. Семічової та В. Чонгарського.

Книгу Володимира Поліщука «Знайди відмінність» можна взяти у відділі краєзнавства бібліотеки Чижевського. Запрошуємо до читання!

Залишити відповідь