Ви зараз переглядаєте Вдивляючись в очі тих, хто зі сталі

Вдивляючись в очі тих, хто зі сталі

В День Гідності та Свободи в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відкрилася фотовиставка Дмитра Ореста Козацького «Ті, що зі сталі».

Автор світлин – прес-офіцер полку «Азов», учасник оборони Маріуполя, відомий фотограф-хронікер. Він понад 80 днів разом з іншими побратимами тримав оборону Маріуполя і фіксував життя та героїчну боротьбу захисників «Азовсталі».

«Коли дивишся на цих героїв, то розумієш, що ми є сильні та незламні. Подвиг цих людей залишиться у нашій пам’яті назавжди. Ми, маріупольці, пережили бомбардування, готували їжу на вогнищі та шукали питну воду. Але ми лише можемо уявити собі, що пережили наші герої, які на цих світлинах», – сказав на відкритті керівник центру «ЯМаріуполь» у Кропивницькому Дімітрій Голубченко.

Дивовижним чином з фотографіями Ореста Козацького входять у резонанс пророчі картини відомого олександрійського художника Федіра Лагна. Написані у часи, коли Україна здобувала свою незалежність, ці твори торкаються базових питань людського буття. Доповнюють твори артефакти війни, які збирає Обласний краєзнавчий музей, повідомлення про війну місцевої преси, присвячені подіям війни конверти та марки Укрпошти і ювілейні монети Ощадбанку та патріотичні картини художниці Олени Байди, які вона вивезла з Нової Каховки через російські блокпости.

Ідея надрукувати світлини і зробити виставку належить нашому земляку, олександрійському поету, спортсмену, учаснику АТО/ООС, який нині захищає кордони нашої країни на Східному напрямку Євгену Макаренку. Його ініціативу підтримали у Олександрійському міському музейному центрі імені Антоніни Худякової, до якого приєдналась Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського.

«Ці фотографії – історія нашої незламності. Ми усі хвилювалися, спостерігаючи за подіями в Маріуполі. Зі сльозами на очах читали новини про звірства ворога і мужність захисників та захисниць «Азовсталі». Дивлячись на ці світлини, вдивляючись у вічі героїв Ореста, ми розуміємо, чому Україна переможе», – зазначила директорка бібліотеки Валентина Животовська.

Виставка працюватиме протягом місяця.

Залишити відповідь