Ви зараз переглядаєте Жінки в науці і не тільки…

Жінки в науці і не тільки…

З нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат у науці, який щорічно відзначають у світі 11 лютого, працівники інформаційно-бібліографічного відділу провели просто неба акцію «Жінки в науці і не тільки…».

Нею бібліотека Чижевського мала на меті привернути увагу кропивничан і гостей міста до свята та необхідності знати і цінувати вклад жінок у розвиток наукової думки зокрема й досягнень людства в цілому.

Під час акції перехожі могли переглянути викладку книжок, присвячених ролі жінок у різних народів у різні часи. Охочі брали участь у пізнавальній вікторині «Відомі жінки України і світу», а також дізнавались багато цікавих фактів про видатних жінок, які можна прочитати саме книгах, представлених на книжковій виставці.

За сучасними даними ЮНЕСКО, жінки і дівчата, як і раніше, в науковому середовищі представлені значно менше, ніж чоловіки: в середньому лише 30% науковців в усьому світі – жінки. В Україні жінок у науці 46% – майже вдвічі більше, ніж в середньому у світі. Ми усі повинні знати імена історикині Наталії Полонської-Василенко, фізикинь Ніни Мороженко та Юлії Безвершенко, математикинь Ніни Вірченко та Марини В’язовської, фахівчинь з біології Валентини Радзимовської, Нани Войтенко та Марії Байляк й багатьох інших.

Приємно, що акція привернула увагу багатьох кропивничан, які із задоволенням брали участь у вікторині та цікавились постатями видатних жінок на сторінках пропонованих видань. Ще приємніше, що завдяки їй городяни дізнавались про бібліотечні ресурси і приєднувались до бібліотечних сторінок в соцмережах.

Дякуємо городянам за активність і позитив у складний воєнний час!

Залишити відповідь