Ви зараз переглядаєте Здорова молодь – здорова нація

Здорова молодь – здорова нація

У відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я головної книгозбірні області відбулась інформаційна година на тему «Інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, ВІЛ/СНІД».

На зустріч з лікарем акушером-гінекологом Анною Гришко були запрошені курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ, щоб звернути їхню увагу на ці хвороби, попередити захворюваність серед студентської молоді.

Донецький державний університет внутрішніх справ – заклад вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що готує фахівців-правоохоронців для роботи в Національній поліції та юристів, економістів, управлінців – для цивільних установ.

Службова діяльність працівників правоохоронних органів безпосередньо пов’язана із взаємодією з людьми. Це не завжди є безпечним, оскільки під час виконання своїх професійних обов’язків вони ризикують контактувати з кров’ю інших людей. На конкретних прикладах з професійного досвіду лікарки було акцентовано увагу на тих ризиках для здоров’я, з якими правоохоронці стикаються в умовах практичної діяльності.

Також спікерка звернула увагу присутніх на профілактику інфікування або передачі інфекції статевим шляхом. Зокрема, це використання засобів контрацепції та безпечна сексуальна поведінка. Багато хто вважає, що заразитися від людини, у якої немає явних ознак запалення, неможливо. Проте дуже багато інфекцій протікають взагалі без симптомів, тому відсутність симптомів – ще не привід довіряти людині своє здоров’я.

«Захворювання, що передаються статевим шляхом, – це одна з головних проблем сучасної гінекології. За оцінками ВООЗ, щорічно у світі серед дорослого населення у віці 15-49 років з’являється 340 мільйонів нових випадків. Венеричні захворювання можуть призвести до появи гострих симптомів, розвитку хронічних інфекцій і серйозних наслідків. Це може бути безпліддя, позаматкова вагітність, рак шийки матки, передчасна смерть малюків і дорослих», – зазначила лікарка.

Статеві інфекції передаються далеко не тільки статевим шляхом, але і через кров (СНІД, сифіліс, гепатит В – при переливанні, при користуванні спільними нестерильними голками).

«Якщо не пройти лікування захворювань, що передаються статевим шляхом, то можливе переростання їх у хронічну форму та ускладнення. Крім того, якщо є симптоми ІПСШ, важливо негайно звернутися до лікаря, щоб пройти обстеження та почати лікування. Не йдіть в аптеку, щоб займатися самолікуванням, бо це не допоможе. Якщо ви не отримаєте належне лікування, матимете серйозні наслідки, в тому числі безпліддя», – зауважила лікарка.

Вона наголосила, що всі мають доступ до медичних послуг і зможуть одержати належну медичну допомогу при потребі.

Залишити відповідь